Szabályozás nélkül itt az orwelli világ

2018. december 10. hétfő - 20:02 / piacesprofit.hu
  •    

Ha nem szabályozzák az arcfelismerő rendszerek használatát, az faji megkülönböztetéshez, az adatokkal való visszaéléshez és orwelli államokhoz vezethet, figyelmeztetett a Microsoft vezető jogtanácsosa.

Állásfoglalása annál meglepőbb, mivel a Microsoft, akárcsak a Facebook, az Apple vagy az Amazon, az ilyen rendszerek egyik fejlesztője. Vezető munkatársuk szerint mindenesetre szabályozni kell e technika alkalmazását. „Ha nem tesszük, öt év múlva arra ébredünk, hogy a módszer súlyosbította a társadalmi problémákat.„

A drón mindent lát Kép: Pixabay

A drón mindent lát
Kép: Pixabay

Brad Smith nézete szerint a módszer elsősorban a nők számára jelenthet megkülönböztetést, mert a kamerák nem mindig tudják felismerni a nemet – és hátrányos a színes bőrűekre is, mert a jelenleg használatos szoftverek alapján azok gyanúsabbnak bizonyulnak, ha bűnözőket keresnek.

Elfogadhatatlan az is, hogy vásárlók minden lépését, gesztusát rögzítsék az intelligens rendszerek, például azt, ha dohányáruk vagy

Megszűnik a magánéletünk?
Az alakfelismerő szoftverek révén gyorsul a termékazonosítás, a logisztika, az e-kereskedelem, főleg hogy ezeket a programokat az okostelefon-kamerák és a köztéri kamerák képi információi hajtják. Emiatt aztán az intimszféránknak is lőttek. Már a ruhánk alapján képesek lesznek minket felismerni a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás rendszerei.

szeszes italok után nézelődnek egy boltban. Az üzemeltető ugyanis személyre szabott marketing céljára eladhatja ezeket a felvételeket. A technológia arra is alkalmas, hogy kormányok állandó megfigyelés alatt tartsanak embereket – olyan körülmények állhatnak elő, amilyeneket George Orwell híres, 1984 című könyvében leírt.

A jogász azt javasolta, hogy hozzanak törvényeket, amelyek eltiltják az ilyen tevékenységeket és előírják az emberek tájékoztatását, ha valahol rögzítik arcuk képét. Az is kívánatos, hogy a technika állami alkalmazása csak bírói döntés alapján legyen lehetséges.

A Microsoft egyébként nem tagadja: elad digitális technológiákat, „hogy könnyítse a kereskedelmet.” A nagyvállalat egyébként együttműködött az amerikai hatóságokkal a hírhedt ügyben, amikor a Mexikó felől érkező bevándorlók gyermekeit elszakították szüleiktől.

(Forrás: Der Spiegel)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek