Műbalhé az 5G-para

2019. május 11. szombat - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

Az 5G-hálózatok ugyanazokon a frekvenciákon működnek, mint a korábbiak, így azok sem jelentenek veszélyt a használókra. Sőt: a korszerűbb, gyorsabb adatforgalom még kisebb sugárterhelést jelent.

A mobil-telefonok 2. generációja, a GSM bevezetése, a 80-as évek vége óta minden szabvány a 700 – 2700 Megahertz közötti, úgynevezett mikrohullámok alkalmazásán nyugszik. (Ezekkel a hullámokkal dolgoznak egyébként mikrohullámú sütőink is, 2450 MHz-en). A most bevezetésre kerülő 5G-hálózatak ugyanezeket a frekvenciákat használják, tehát semmiféle nagyobb veszélyt nem jelentenek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Napjainkban a sugárzás legnagyobb része nem a hálózat antennáiból, hanem a használók készülékeiből származik. A legmagasabb a sugárzás a tömegközlekedési eszközökben, ahol a legtöbben működtetik mobiljaikat és azok a jármű mozgása közben állandóan új kapcsolatot teremtenek – miközben a vételi viszonyok rosszabbak, mint a szabadban.

A jobb hálózatok gyorsabb adattovábbítást tesznek lehetővé, ezzel a mobilok sugárzását is csökkentik. Az 5G további kiépítésénél használnak majd 50 Gigahertzig (50 000 MHz) terjedő

Nyakunkon az 5G, létünk függ a biztonságtól
Az Európai Bizottság közös európai megközelítést javasol az 5G hálózatok biztonságára vonatkozóan. A választások is egyre inkább támaszkodnak a digitális infrastruktúrára és az 5G hálózatokra, ami még sürgetőbbé teszi az odafigyelést.

frekvenciákat is, de ezek a korábbiakhoz hasonlóan szintén a mikrohullámokhoz tartoznak.

Közös tulajdonsága ezek a hullámtartományoknak: az általuk keltett energia túl alacsony ahhoz, hogy kémiai változásokat hozzon létre molekulákban. Ez azt jelenti, hogy nem okoznak rákkeltő változásokat a szövetekben. A mikrohullámok szabványai éppen ezen a hőértéken alapulnak és beváltak.

Ezt igazolják a vizsgálatok, azt követően, hogy az elmúlt 20 évben az európaiaknak több, mint a fele használ mobilt és 2016 óta több mobil-előfizetés van a világon, mint ember. Az Egészségügyi Világszervezet ezeknek az adatoknak a tükrében foglalt úgy állást, hogy a nagyfrekvenciájú mikrohullámok „lehetnek rákkeltőek” – azaz nem lehet ezt a lehetőséget kizárni, de nincsenek bizonyítékok a veszélyességre. (Forrás: Neue Zürcher Zeitung)