Jól informált belső ember lehetett a drónos támadó

2019. április 20. szombat - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

Brit rendőrségi forrás szerint jól informált “belsős” lehetett a London-Gatwick repülőterén a karácsony előtti csúcsforgalomban a repteret napokig megbénító drónos támadó. Egyébként azóta sem találták meg.

A BBC-nek Chris Woodroofe, a Gatwick repülőtér vezetője azt nyilatkozta biztosak abban, hogy a támadást olyasvalaki követte el, aki pontosan ismerte a repülőtér üzemeltetési eljárásait és úgy tűnik rálátása volt, hogy mi történik a futópályán – értesült az Airportal. 

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Woodroofe szerint nyilvánvaló, hogy a támadók lehallgatták a rádióforgalmazásokat és az interneten hozzáférhető adatok alapján követték, hogy a reptérüzemeltető miként reagált a drónészlelésekre.

Az előre kitervelt és gondosan előkészített támadás gyanúját erősíti az is, hogy az elkövető olyan eszközt választott, amely nem észlelhető a DJI Aeroscope éppen tesztelt felderítő rendszerében.

Annak ellenére, hogy a hatóságok a hadsereg és egyéb szolgálatok bevonásával kiterjedt nyomozást indítottak és ötvenezer font jutalmat is kitűztek a nyomravezetőnek, egyelőre nem sikerült elfogni a tettest. 

A rendőrséghez összesen 130 megbízható jelentés futott be drónészlelésről összesen 115

Ellenkező értesítésig tilos a drónos permetezés
A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

különböző embertől. Közülük csak mindössze hat bejelentő volt hivatalos személy (rendőr, vagy biztonsági szolgálat munkatársa), illetve pilóta vagy légiforgalmi irányító. Woodroofe szerint viszont számos megbízható repülőtéri dolgozó is volt a drónészlelést bejelentők között.

A repülőtér a támadást követő napokban 5 millió fontot költött az drón-elhárító katonai technológia beszerzésére és beüzemelésére.

A 2018 december 19 és 21 közötti drónészlelések következtében elrendelt összesen 33 órán át tartó reptérzár az Egyesült Királyság második legnagyobb forgalmú repterén mintegy 140 ezer utast érintett, az időszak alatt több mint ezer járat törlést, vagy késést regisztráltak.