Ez még rátesz egy lapáttal a kínai-amerikai viszályra

2018. december 13. csütörtök - 15:15 / piacesprofit.hu
  •    

A Marriott szállodalánc mintegy 500 millió vendégének adatait lopták el hekkerek – az amerikai hatóságok feltevése szerint a kínai titkosszolgálatok emberei.

A nagyvállalat közlése szerint 327 millió ügyfelük nevét, telefonszámát, e-mail címét, születési adatait, útlevél-számát lopták el, emellett több, mint 100 millió vendég bankkártya-adatai kerülhettek veszélybe. Az ellopott adatokat a Starwood-hotelcsoport számítógép-rendszere tartalmazta. A csoportot két éve vásárolta meg a Marriott konszern, 13 milliárd dollárért. A Starwoodhoz tartoznak a Sheraton, a Westin, a W és a St. Regis szállodáik.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A The New York Times meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az üggyel kapcsolatban vádat emelhetnek a kínai titkosszolgálatoknak, illetve a kínai hadseregnek dolgozó hekkerek ellen. Az amerikai kormány azt is tervezi, hogy nyilvánosságra hozza kémelhárításának a kínai hekker-támadásokra vonatkozó, eddig titkos jelentéseit, legalább 2014-ig visszamenőleg. Ez tovább élezheti a kereskedelmi háború miatti feszültségeket a két ország között.

A biztonság mindenekelőtt
Mesterséges intelligencia, blokkláncok és IoT eszközök használata előtt a vállalatok inkább az erős kibervédelem kiépítésére koncentrálnak. Az Oracle legújabb, technológiai trendeket vizsgáló felmérése szerint az üzleti vezetők az adatvédelmet tekintik elsődleges, a közeljövőben megoldandó ügyüknek minden más nagyszabású IT fejlesztéssel szemben.

Az eddig legnagyobb méretű adatlopás a Yahoo internet-konszernt érintette: ismeretlen támadók 2013-ban a szolgáltató mind a 3 mrd. ügyfelének adatair ellopták. 2014-ben az Ebay internetes áruház 145 millió vásárlójának adatait szerezték meg hekkerek.

(Forrás: The New York Times, Der Spiegel)