Bulizni kezdett a virtuális asszisztens, rátörte az ajtót a rendőrség

2017. november 13. hétfő - 06:10 / Kriston László
  •    

Hajnali kettőkör jutott eszébe az Amazon virtuális assisztensének buliznia Németországban. Mivel ember nem tartózkodott a lakásban, a rendőrségnek be kellett törniük az ajtót, hogy leállítsák a zenét.

Az eset Hamburban történt és jól példázza, hogy az “okos” eszközök milyen malőröket okozhatnak, ha önálló életre kelnek. A felhőalapú Alexa által működtetett Amazon Echo virtuális asszisztens egy csöndes szombaton, hajnali kettőkör kezdte el bömböltetni a zenét. Saját magától. Gazdája nem volt otthon és nem is aktiválta az eszközt távolról. A hangos zenétől persze felébredtek a szomszédok, akik kihívták a zsandárokat. Ők betörték az ajtót és kihúzták a konnektorból az eszközt.

fotó: Flickr/기태 김

fotó: Flickr/기태 김

A rendőrök a szabályokat követve kicserélték a bejárati ajtón a zárat, hogy ne hagyják nyitva a lakást, majd távoztak. Az ingatlan tulajdonosának csak akkor kezdett derengeni, hogy valami nincs rendben, amikor hazatértekor azt tapasztalta, hogy nem illik a kulcsa a zárba. A tulajnak a rendőrőrsről kellett elhoznia az új kulcsot – a zárcseréért kiállított, állítólag meglehetősen nagy összegű számlával együtt. Az illető a közösségi médián posztolt a malőrről, mely több mint ötvenezer lájkot és megosztást kapott.

Miért romlik el minden kütyü?
Miért nem működnek a ma gyártott eszközök a végtelenségig, mint a nagymama Rakéta porszívója? Szakértőnk segítségével cáfoljuk a népszerű összeesküvés-elméleteket a gyártók manipulációiról, és a valós okok nyomába eredünk.

Mivel a virtuális assisztensek hangfelismerő szoftverrel működnek, a felhasználó panaszát kezelő ügyfélszolgálati munkatárs azt mondta, hogy Alexa valószínűleg az utcáról szedhetett fel valamiféle zajt, ami miatt aktiválódott és zenét kezdett játszani. Az eszköz tulajdonosa erre azt mondta, hogy az lehetetlen, mivel a hatodik emeleten lakik és mindegyik ablaka zárva volt. Az úriember később megkérdezte Alexát, vajon fedezné-e a zárcsere költségét legalább részben. Mi volt a rendszer válasza? “Nem találtam választ a kérdésedre.”

A multik a dolgok internetének érvényesülésén dolgoznak, mely szenzorok milliárdjait és okos eszközöket kötnének egybe. Ezek már elsősorban egymással kommunikálnának, mintsem emberekkel. De ha a garázsajtó, az okos hűtőszekrény, a riasztóberendezés, a fűtési rendszer, a tűzoltó vízspriccelő önálló életre kel, abból rengeteg baj lehet. És minden bizonnyal számos ilyen sztorit olvashatunk majd a jövőben. Az okos eszközök elvileg könnyebbé teszik az életünket, de mint ahogy az önvezető autók balesetei is mutatják, ez nem feltétlenül megalapozott remény.

Multifunkciósra állnak át a vállalatok
Az európai vállalatok egyharmada tervezi a jövőben, hogy papír alapú folyamatait felváltva digitális megoldásokat vezet be. Az átállásban a sokoldalú multifunkciós készülékek töltik be a legfontosabb szerepet, mivel lehetővé teszik az irodai dokumentumkezelés optimalizálását, jelentős erőforrásokat takarítva meg ezáltal a vállalati szektor szereplőinek.