Az ipari rendszerek elleni támadás egész régiókat tehet tönkre

2018. szeptember 12. szerda - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

Azoknak a számítógépeknek, amelyeken a Kaspersky Lab megoldásaival védett ipari ellenőrző rendszerek futnak több, mint 40%-át érte kártékony szoftver-támadás 2018 első félévében. A leginkább érintett országok közé Vietnám, Algéria és Srí Lanka tartozott, míg az ipari gépek szempontjából legbiztonságosabb régió Dánia volt.

Az ipari számítógépek elleni kibertámadások különösen veszélyesnek számítanak, mert anyagi veszteséget és gyártáskiesést okoznak a teljes ipari rendszerben. Ezen kívül, a kényszerű leállás miatt a termelésből kieső ipari vállalatok káros hatással lehetnek egy régió társadalmi jólétére, ökológiájára és gazdaságára.

Forrás: Kaspersky Lab

Forrás: Kaspersky Lab

A Kaspersky Lab kutatói által gyűjtött statisztika szerint az ilyen jellegű fenyegetések egyre nőnek. 2018 első félévében az ICS számítógépek 41,2%-át érte minimum egy támadás. Az eredmények folyamatos növekvő trendet mutatnak: 2017-ben ez a szám az év első félévében mért 36,61%-ról 37,75%-ra nőtt a második félévben

Több százezer IT-biztonsági szakember hiányzik
A kiberbűnözés terjedésével egyre növekszik az igény a jól képzett információbiztonsági szakemberekre. Három éven belül várhatóan 3,5 millió betöltetlen állás lesz a szektorban világszerte, az európai cégek háromnegyede szerint nem megfelelő a kiberbiztonsági csapata.

A legtöbb ICS számítógép elleni támadást 2018-ban Vietnámban (75,1%), Algériában (71,6%) és Marokkóban (65%) regisztrálták. A legkevesebbet támadott ipari létesítményekkel rendelkező országok: Dánia (14%), Írország (14,4%) és Svájc (15,9%). A fejlődő gazdaságokban a legnagyobb az ICS számítógépeket ért támadások száma, míg a fejlett régiók esetében a legkisebb.

A fenyegetések legnagyobb számban az internetről érkeznek, amely az elmúlt évek során fő ICS fertőzési forrássá vált: a fenyegetések 27%-a érkezett a világhálóról, míg a kivehető információtároló eszközök 8,4%-kal állnak a második helyen. A volument tekintve az e-mail kliensek foglalják el a harmadik helyet, 3,8%-uk jelent veszélyt.

Az ICS számítógépeket ért kibertámadások aránya aggodalomra ad okot. Azt javasoljuk, hogy az integráció kezdetétől, vagyis attól a pillanattól kezdve, hogy a rendszereket rákapcsolják az internetre, figyeljenek oda a rendszerek biztonságára: a biztonsági megoldások figyelmen kívül hagyása ebben fázisban végzetes következményekkel járhat”– mondta Kirill Kruglov, a Kaspersky Lab biztonsággal foglalkozó kutatója.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

 

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek