A vezetékes routerekre is rászállnak a csalók

2018. május 11. péntek - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

Ezerszám kapcsolódnak bűnözők német vonalas telefonelőfizetők routereibe. Azok révén kezükben lévő, drága külföldi számokat tárcsáznak és lenyúlják a magas díjakat.

A bűnözőbandák képesek arra, hogy a routerekbe hatolva rövid idő alatt ilyen “beszélgetések” ezreit indítsák s ezzel nagy összegeket tegyenek zsebre.

Az illetékes állami felügyelethez érkezett panaszok között kettő is volt, amelyek esetében a kár meghaladta az 50.000 eurót. A hatóság eltiltotta a szolgáltatót, hogy ezekért a hívásokért számlázzon, illetve továbbítsa a díjat külföldi partnerének.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A jelenség azóta vált gyakoribbá, mióta a német Telekom a vonalas előfizetők forgalmát is növekvő mértékben az interneten bonyolítja. Az előfizetőknek azt ajánlják, hogy a visszaélések megelőzésére frissítsék routerük szoftverét.

A kormány felügyelő szervénél tavaly több, mint 190.000 panaszt nyújtottak be hívószámmal való visszaélés, illetve tiltott reklám-hívások miatt 65.000-rel többet, mint az előző évben és többet, mint valaha korábban. A hatóság összesen 1.2 millió euró büntetést szabott ki és hívószámok százait szüntette meg.

(Forrás: Der Spiegel)

Az Amazon, a PayPal és a Netflix rendszerébe is bejuthattak bűnözők
Nagy-Britanniában kereken 120 bűnözői csoport foglalkozik azzal, hogy lopott hitelkártyákkal és kibertámadásokkal szerzett jelszavakat, valamint kiberbűnözésre alkalmas szoftvereket árul a Facebookon.