Az Amazon, a PayPal és a Netflix rendszerébe is bejuthattak bűnözők

2018. április 20. péntek - 20:06 / piacesprofit.hu
  •    

Nagy-Britanniában kereken 120 bűnözői csoport foglalkozik azzal, hogy lopott hitelkártyákkal és kibertámadásokkal szerzett jelszavakat, valamint kiberbűnözésre alkalmas szoftvereket árul a Facebookon.

 

A közösségi portál névtelen bejelentésre nem lépett fel e csoportokkal szemben, csak akkor, amikor a hivatásos szakértő nevével erősítette meg a leleplezést.

hacker jelszót halász az adatokból

Kép: Wikimedia

A brit parlamentben is napirendre került, hogy Brian Krebs kiberbiztonsági szakértő szívós munkával mintegy 120 bűnözői csoportot tudott azonosítani, amelyek átlag két éve árulnak a Facebookon illegálisan megszerzett adatokat, jelszavakat, egyúttal kínálnak internetes támadásokra alkalmas szoftvereket és pénzmosást is.

Biztonság: egy jelszó mind felett?
A biztonságos jelszóhasználat fontosságára rendszeresen figyelmeztetnek a szakértők és a különféle incidensek is, a tanácsok azonban sokszor ellentmondásosak. Pontosan hogyan gondoskodhatnak arról a vállalatok, hogy felhasználóik megfelelő, erős jelszavakat használjanak?

A szakértő vizsgálatai szerint több ezer bűnözőt tömöríthetnek ezek a csoportok, amelyek között vannak már 9 éve működők is. „Szolgáltatásaikat” bizonyos, az érdekeltek által ismert kódnevek alatt kínálják. Van közöttük olyan szoftver is, amellyel megvásárlója automatikusan bejuthat az Amazon, a Netflix vagy a PayPal rendszerébe.

Amikor Krebs először, névtelenül jelentette a tapasztaltakat a Facebooknak, a cég azt válaszolta, hogy a felhasználók nem sértették meg a portál szabályait. Amikor azután a szakértő immár névvel, foglalkozása megjelölésével jelentkezett, a Facebook törölte a bűnöző felhasználókat.

(Forrás: The Times)