A kamionforgalmat is leállíthatta volna a szemfüles hekker

2019. április 30. kedd - 20:03 / piacesprofit.hu
  •    

Egy amerikai hekker könnyen bejutott két nagy, a kamionok forgalmát ellenőrző elektronikus rendszerbe s még azt is megtehette volna, hogy leállítja a kocsik motorját. A rendszereket működtető kínai vállalatok tagadták a súlyos hibát – de gyorsan jelszavaik megváltoztatására hívták fel ügyfeleiket.

A szaklapnak nevét el nem áruló hekker közölte a Motherboarddal, hogy az iTrack rendszer több, mint 7,000, a Pro Track ügyfelei közül pedig  több, mint 20,000-nek sikerült igen könnyen megkapnia az adatait. Nem csak azt, hol és hová közlekednek éppen, hanem a cég, és a gépkocsi vezetőjének személyes adatait, címét, telefonszámát is.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ráadásul a lehetőséget, hogy az éppen Dél-Afrikában, Marokkóban, Indiában, vagy a Fülöp-szigeteken közlekedő járművek motorját Amerikából leállítsa. A rendszer erre akkor ad lehetőséget, ha kocsi áll, vagy óránként 12-km-es sebességnél lassabban mozog.

A hekker persze nem élt a veszélyes lehetőséggel, csak a rendszerek védtelenségére akarta

Nem kellene szőnyeg alá söpörni a kiberbiztonságot
Globális szinten a legnagyobb értékben elkövetett bűncselekmények az illegális digitális adatszerzéshez, informatikai rendszerek feltöréséhez köthetőek. Éppen ezért megkerülhetetlen a vállalatok információbiztonsági kockázattűrő képességének növelése.

felhívni a figyelmet. A használók az első alkalommal az „123456” jelszót találják képernyőjükön, amelyet természetesen azonnal meg kellene változtatniuk – de sokan nem teszik, így nyitottak a külső adathalászat előtt.

A két kínai cég, amelyek a kamionokat útját rögzítő rendszereket működteti, elismerték, hogy a kocsikat távvezérléssel le lehet állítani, de cáfolták, hogy olyan könnyű lenne a behatolás. Mindenesetre azonnal felhívták ügyfeleiket: biztonsági okból változtassák meg jelszavaikat.

A hekker kérésére, fizessenek neki jutalmat a cégek szempontjából hasznos tevékenységéért, nem kapott választ. (Forrás: Motherboard)