A gépek is olvashatják a befektetői információkat

2019. június 14. péntek - 10:02 / piacesprofit.hu
  •    

A digitalizáció vívmánya, hogy a tőzsdén jegyzett társaságok éves beszámolói hamarosan gépek és emberek által egyaránt jól olvasható formátumban is elérhetőek lesznek.

A bárki számára szabad hozzáférést biztosító elektronikus adatok növelni fogják a befektetői információk átláthatóságát, és várhatóan ösztönzik az innovációt. Miben jelent ez előrelépést, és milyen kockázatokra készüljenek a vállalatok?

tozsdezes f.g.

Kép:PP archív

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) beszámolási célokra új Európai Egységes Elektronikus Formátumot (ESEF) vezet be. Ezáltal a pénzügyi beszámolás jelentősen változik az Európai Unió által szabályozott tőzsdén jegyzett társaságok esetében. Az éves beszámoló új elkészítési formátuma az XHTML lesz, amely lehetővé teszi az „inline” XBRL (iXBRL) használatát, melyben az IFRS szabályai szerint konszolidált adatokat rögzíteni kell.

Elengedhetetlen, hogy az érintett, tőzsdén jegyzett vállalatok megértsék az új szabályozás követelményeit, és időben tervezzék az ESEF bevezetését. Ennek érdekében el kell készíteni a szükséges projekttervet, és célszerű egyeztetni az új követelmények kapcsán érdekelt felekkel is” – hangsúlyozza Balázs Gábor, a PwC Magyarország számviteli tanácsadó csoportjának cégtársa.

Mi változik az iXBRL világában?

Az XBRL egy ún. kiterjeszthető üzleti beszámolási nyelv (angolul eXtensible Business Reporting Language), amely nyílt és szabadon hozzáférhető. Az „inline” XBRL a pénzügyi beszámolás olyan szabványa, amely a számítógépek által értelmezhető, adott taxonómiát követő „címkéket” használ.

Az iXBRL-nek elektronikus formátumúnak kell lennie, az ESMA által kidolgozott

Új korszak jön a hazai vállalatoknál
Teljesen átalakíthatja a cégek forrásbevonási szerkezetét a napokon belül induló Növekedési Kötvényprogram (NKP). Egy szakkonferencián elhangzott, hogy a hazai vállalatoknak a nagy összegű, hosszútávú és szabadon felhasználható forrásért cserébe vállalniuk kell egy kezdeti hitelminősítést és annak éves felülvizsgálatát.

szabályok alapjául az IASB IFRS taxonómiája szolgált. A taxonómia egy hierarchikus szótár, amely adott jelentési célokra határoz meg egy címke halmazt. Az ESMA a taxonómia létrehozásán túl közzétett olyan ajánlott szabályokat is, amelyek elmagyarázzák az alkalmazandó eljárásokat, amennyiben a taxonómia címkéi nem felelnek meg az adott közzétételnek. Röviden, ezen esetekben a készítőnek új címkét kell létrehoznia (ezt általában ún. „kiterjesztésnek” nevezzük), és össze kell kapcsolnia azt a legközelebbi (jelentésű és hatókörű) címkével, amely a közzétett taxonómiában megtalálható – a folyamatot ún. „horgonyzásnak” nevezik.

Az ESEF szerint készült beszámolók esetében a felhasználók számára komoly jelentőséggel fog bírni a címkézés minősége. Az új típusú, XHTML beszámolók összeállítása során a társaságok számára döntő fontosságú lesz az elvégzett címkézés megfelelőségének belső felülvizsgálata.

Jelenleg a gépekkel olvasható XBRL címkék nem tartoznak a könyvvizsgálat hatókörébe, azonban az új követelmény várhatóan intézkedéseket tesz szükségessé a szabályozás módosítását illetően” – mondja Balázs Gábor.

Milyen előnyökkel jár az iXBRL?

Az ESMA tervei között szerepel, hogy az ESEF alapú éves beszámolókat szabadon hozzáférhetővé teszi mindenki számára az új egységes Európai Elektronikus Hozzáférési Ponton (EEAP) keresztül. Az EEAP egy, az ESMA által létrehozott internetes portál, amely megkönnyíti a határokon átnyúló szabályozási információkhoz való hozzáférést.

Az iXBRL a szabályozók és vállalkozások számára strukturált, gépek által is olvasható üzleti információkat gyűjt össze. Használata növeli a beszámolók átláthatóságát, magasabb fokú összehasonlíthatóságot eredményez, olcsóbb ellenőrzést és értékelést, valamint jobb kockázati profil meghatározást és esetkiválasztást tesz lehetővé.

Az ESEF követelményei a 2020. január 1-jén vagy azt követően kezdődő beszámolási időszakra vonatkoznak, szakaszonkénti megközelítéssel.

Milyen kockázatokkal szembesülnek a vállalatok?

Amennyiben a címkéket helytelenül alkalmazzák, vagy a kötelező címkék hiányoznak, úgy a benyújtás sikertelen lehet a szabályozók által alkalmazott taxonómia és beszámolási szabályok szerint elvégzett elektronikus jóváhagyási eljárás során.

Fontos, hogy az érintettek elegendő erőforrást allokáljanak a vállalat pénzügyi kimutatásainak megfelelő, benyújtási határidőt megelőző címkézésére. Az ellenőrzési pontokat úgy kell megtervezni és implementálni, hogy a címkézés ésszerűsége felülvizsgálható legyen, illetve az biztosítsa a megfelelő bizonyítékok rendelkezésre állását. A szükségszerű változások esetén elfogadott folyamatokat kell használni a változtatási kérelmek kommunikálására, amely elegendő időt biztosít a címkéző csapat részére a feladat végrehajtásához” – magyarázza a PwC szakértője.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek