A drónok forradalma

2018. április 29. vasárnap - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

A drónok felhasználása a különböző ipari területeken már igen elterjedt az Egyesült Államokban és Kína fejlett részein, és a közeli jövőben egészen biztosan Magyarországon is forradalmasítják számos iparág, köztük az építőipar tevékenységét - olvasható a clue-drone.hu blogjában.

 

A drónok lehetővé teszik, hogy eddig nehezen megközelíthető tárgyakat vagy felületeket madártávlatból vagy akár egy torzításmentes, GPS koordinátákkal ellátott légifotón vizsgáljunk. Láthatóvá teszik a földeken termő növények állapotát, vagy segítenek nyomon követni egy építkezést, akár látványos, és forgatható 3D modellek segítségével.

Első és legegyszerűbb lépésként lehetőség van arra, hogy az építési területről hanyományos légifotókat és videókat készítsünk. Ehhez igazából semmi másra nincs szükség, csak egy hagyományos, jó minőségű kamerával szerelt drónra, és némi repülési tudásra – meg persze a megfelelő engedélyekre. 

Kép: precisionhawk.com

Kép: precisionhawk.com

Ezek a felvételek már önmagukban sokat segíthetnek, mivel így könnyen megnézhetünk egy épületen olyan részeket, amelyeket egyébként csak költséges vagy veszélyes munkával közelíthetnénk meg. A hagyományos képek és videók eszköztára elég lehet például annak megfigyelésére, hogy adott pillanatban milyen állapotban van az épület, a tetőszerkezet, a kémény, stb. Illetve madártávlatból készült fotókkal adott esetben könnyebben “eladható” a projekt vagy a kész épület.

Életmentő műtétekhez visz vért a drón
Egy amerikai startup drónokon szállítja az életmentő vért az afrikai Ruanda fővárosából a távoli, vidéki kórházakba, akárcsak Tanzániában. A nagy sikerű szolgáltatást bevezethetik az Egyesült Államokban is.

Mit tud a drone mapping?

A fentieknél eggyel bonyolultabbak és drágábbak az úgynevezett drone mapping megoldások, amelyeknek lényege, hogy egy ipari drón egy alkalmazás segítségével lerepül egy útvonalat és közben fotókat készít, amelyeket később egy célszoftver “összeköt” a GPS koordináták alapján, így létrehozva egy nagy felbontású, torzításmentes ortofotót.

Ezek a megoldások már több szakértelmet, drágább eszközöket igényelnek, viszont valami olyasmit tartalmaznak, amik messze a hagyományos légifotók fölé emelik őket: adatokat. Ezeken a térképeken, nagy pontossággal mérhetünk távolságokat, területeket, sőt egyes drónok képesek 3D modelleket is létrehozni, amelyeken akár a térfogat is mérhető – köszönhetően a drónon elhelyezett magasságérzékelőnek.

Követhető az építési folyamat

A drónokból kinyert képek és adatok alkalmasak arra is, hogy időbeliségükben dokumentálják egy építési folyamat alakulását, amennyiben adott területen több alkalommal is repülünk. Legyen szó akár légifotókról vagy drónok által készített térképekről, egy ilyen dokumentáció kézzelfoghatóvá, sőt nem hozzáértők számára is sokkal jobban megfoghatóvá tesz egy nagy projektet.

Kép: precisionhawk.com

Kép: precisionhawk.com

Biztonság

Az építőipar gyakran dolgozik nagyértékű eszközökkel és alapanyagokkal, amelyekre sajnos nehéz vigyázni -– főleg nagy területen vagy nagy távolságból. Egy drónrepüléssel, távolból, nagy magasságból is könnyen feltérképezhető, hogy egy építési területen “minden a helyén van-e”. És ha nem kell emberi erővel megközelíteni nehezen elérhető helyeket, úgy csökken a balesetek kockázata is.

Vihar után – mi sérült meg?

Amennyiben valamilyen kár keletkezett az építkezésen, azt is könnyedén és olcsón felmérhetjük drónok segítségével. Vihar volt, és megsérült a tető? Az erózió miatt

És akkor a sas lecsap
A genfi rendőrség két sast szerzett be, amelyeket kiképeznek drónok elfogására. Svájcban már több, mint százezer drónt használnak, azok veszélyeztetik a légiforgalmat és segítségükkel a személyiségi jogokat sértő fotók készíthetők.

beszakadt egy alap? Eltört egy vízcső és a terület egy részét elöntötte a kiömlő víz? Ezek mind olyan példák, amelyek esetében hasznos lehet a repülés során kinyert képek és információk elemzése, sőt az idő- és GPS bélyegzőknek köszönhetően akár a kárügyintézés során is hasznát vehetjük az adatoknak.

Mennyibe kerül?

Az ortofotók készítése korábban nagyon drága szolgáltatás volt, hiszen helikopterre vagy repülőre, speciális fényképezőre és szakképzett személyzetre volt szükség az elkészítésükhöz. A hagyományos ortofotók RGB képek, amelyekből nem generálható 3D modell, illetve pontos domborzati térkép sem. Egy ilyen fotózás költsége általában több százezer forintra rúg, fotózásonként. Egy drónos fotózás vagy drone mapping költsége ennek az összegnek a töredéke. És akkor még nem ejtettünk szót a biztonságon, illetve a kárfelmérésen megtakarítható összegeken, illetve azokon a többletbevételeken, amit például a projekt marketingjén nyerhetünk.

(Forrás: clue-drone.hu)