Üvegtörés és jégdugó miatt hívjuk a biztosítókat télen

2018. december 02. vasárnap - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

A lakásbiztosításokhoz kapcsolódó asszisztencia-szolgáltatókhoz leggyakrabban üvegtörés és csőtörés miatt érkezik segélyhívás. A téli kemény fagyok beállta előtt javasolt a külső vízórákat beburkolni, a fagyok ellen hőszigeteléssel védeni.

Január eleje és október vége között mintegy 30 ezer ingatlannal kapcsolatos bejelentést regisztráltak az Europ Assistance Magyarországnál. A segélyhívások 35 százaléka üvegtörés miatt történt, közel harmadának csőtörés, illetve a vízvezetékek meghibásodása volt az oka. A segélyhívások 10 százaléka dugulások, összesen mintegy 25 százaléka pedig egyéb esetek: tetősérülések, gázkazánok meghibásodása, fűtéscsövek sérülése miatti, zártörések, kizárások miatti riasztások voltak.

Az egyik “tipikusan téli” és különösen kellemetlen káresemény, amikor a társasházakat érinti a csőrepedés, és a kertvárosi vagy zöldövezeti területen álló társasházat ellátó vízcső sérül meg, és a megfagyott föld miatt a hibát csak napokkal később lehet orvosolni. Napokon keresztül tartó, kemény fagyok idején előfordul, hogy “jégdugó” keletkezik a vízcsőben – ami leblokkolja a családi ház vagy társasház vízszolgáltatását. -, ennek oka minden esetben az, hogy a vízcsöveket nem a megfelelő mélységben fektették a földbe. Ilyen esetekben a szolgáltatót vagy az asszisztencia-céget hívják az érintettek.

Kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

2016-2018-ban több mint 120 ezer ingatlannal kapcsolatos segélyhívás érkezett az EAM-hez, és a 90 ezret is meghaladja azoknak az eseteknek a száma, amikor helyszíni beavatkozásra is szükség volt. Mind az asszisztencia-szolgáltatóhoz beérkező hívások, mind a helyszíni segítségnyújtások száma emelkedik: 2016-ban 26 ezer, 2017-ben 35 ezer, az első tíz havi adatok alapján 2018-ban várhatóan mintegy 36 ezer esetben kell segíteniük a bajba jutottakon.

Meteorbecsapódásra is fizet a biztosító?
Kevesen tudják, hogy pontosan mire is fizethet egy lakásbiztosítás, így baj esetén sokan akkor sem igényelnek kártérítést, ha egyébként jogosultak lennének rá. Merthogy nem csak csőtörésre, beázásra, az időjárás vagy a betörő által okozott károkra járhat pénz a biztosítótól.

A cég tapasztalatai szerint téli, fagyos időszakban minden évben előfordulnak az ingatlannal kapcsolatos problémák. Minden évben van olyan esetük, amikor a legnagyobb hidegben mondja fel a szolgálatot a radiátor, vagy rosszabb esetben a teljes fűtési rendszer és olyan is előfordult már, hogy az ünnepek előtti sürgés-forgás idején azért kellett a gyors segítség, mert valaki kizárta magát a lakásból vagy beletört a zárba a kulcsa.

Amit érdemes megszívlelni: a téli kemény fagyok beállta előtt javasolt a külső vízórákat beburkolni, a fagyok ellen hőszigeteléssel védeni.

A hazai ingatlanok 75 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a hazai lakásállomány 4,4 millió, a biztosítók a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 3,3 millió lakásbiztosítási szerződést kezelnek. Az Europ Assistance Magyarország lakásasszisztencia-szerződéseinek száma 2018. november elején meghaladta az 1,3 milliót.