Sertéspestis: nem veszélyes a magyarországi disznóhús

2018. május 03. csütörtök - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazánkban előállított húsok és húskészítmények, közölte a Nemzeti Agrárkamara. A kórokozót kizárólag vaddisznókból mutatták ki, és a vírus emberre egyébként is veszélytelen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal két, Heves megyében elhullott vaddisznóban mutatta ki az afrikai sertéspestist. A betegség tehát a házi sertésekben nem jelent meg, és ennek az állapotnak a megőrzése komoly nemzetgazdasági érdek.

Az export visszaeshet, és a felvásárlási árak is csökkenhetnek
Ideiglenesen visszaeshet a magyar sertéshús és húskészítmények exportja, és csökkenhet az élősertés felvásárlási ára is az afrikai sertéspestis következtében életbe lépett korlátozások miatt – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos.

A kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kérte az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be. Minden elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznóról, sertésről mielőbb értesíteni kell az illetékes állatorvost. A vírus elleni védekezésről, a sertéspestis kapcsán hozott intézkedésekről és az esetleges teendőkről részletes tájékoztató érhető el a NAK weboldalán.

A NAK közölte, hogy az ellenőrzött vágóhidakon előállított sertéshús és sertéshúskészítmények biztonságosak. Az afrikai sertéspestis vírusa nem betegíti meg az embert, a fertőzött állatokkal való érintkezés, de még fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent veszélyt.