Ömlik a pénz a fintech világba

2019. február 02. szombat - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

Bravúros év volt 2018 a fintech cégek számára: 1700 ügyletben, közel 40 milliárd dollárnyi kockázati tőkét gyűjtöttek - derül ki a CB Insights friss adataiból. A fintech iparág növekedése ráadásul már globálisnak tekinthető.

Tavaly mintegy 120 százalékkal többet, összesen 39,57 milliárd dollárnyi kockázati tőkét szereztek a fintech startupok. Az év során 1707 befektetés született, 2017-ben 1480 dealre került sor. Az összeg jó részét az úgynevezett megadealek, vagyis a 100 millió dollár feletti befektetések tették ki, ilyenből 52 volt összesen 24,88 milliárd dollár értékben. A legnagyobb, 14 milliárd dolláros befektetés az Alibaba (volt) pénzügyi ága, a kínai Ant Financial tőkebevonása volt.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A fintechbe áramló tőkebefektetések megugrásában több tényező is közrejátszott a CB Insigthts szerint: egyrészt a tech újdonságok fogyasztói elfogadottsága csúcsra jutott,

Tavaly rekord számú, mintegy 16 új fintech startup csatlakozott az unikornisok köréhez, amelyek értékelése meghaladja az 1

Nem csoda, hogy három év alatt meghódították a világot
Öt éve alapították a berlini „okostelefon-bankot” – napjainkban 24 országban 2.3 millió ügyfelük van.

milliárd dollárt. Ezek között találjuk a bankkártyákkal foglalkozó Brex, és a digitális bank Monzo cégeket, az innovatív pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Revolut-ot, banki adatmegosztásra speciálizálódott Plaid-et, a díjmentes hitelkártyákkal és digitális fizetési rendszerekkel, valamint lakossági hitelezéssel foglalkozó Nubank-ot, a PolicyBazaar online biztosítási aggregátort, valamint a kínai Tiger Brokers online brókercéget.

Új kategóriák tűntek fel tavaly, méghozzá globálisan, például a digitális challenger bankok – Monzo, Chime – melyek együttesen több mint 15 millió ügyfelet gyűjtöttek már össze. Más kategóriák kockázati tőke szerzés szempontjából viszont zátonyra futottak, így például a kripto-cégeket hátrányosan érintették a növekvő szabályozói előírások, és a csalások. 

A befektetések számát tekintve Ázsia emelkedett ki a kontinensek közül, 38 százalékkal nőtt a dealek száma, érték szerint 22,65 milliárd dollárt tett ki a befektetések összege. Az USA-ban a fintech cégek 11,89 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtöttek, 659 ügylet során. Európában a dealek száma ugyan visszaesett, ugyanakkor az értékük így is rekord szintre, 3,53 milliárd dollárra nőtt.