Nincs engedmény a Brexit-ben, a következmények ismeretlenek

2019. február 07. csütörtök - 11:40 / piacesprofit.hu
  •    

Theresa May brit kormányfő ma Brüsszelben ismét egyszer tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, de az Unióból való brit kilépés fő vitatott kérdésének megoldására most sem látszik remény.

Maynek az EU-val a kilépésről kötött megállapodását a brit parlament ismételten leszavazta. A fő kifogás: az egyezmény azzal, hogy korlátlan ideig fenntartja az EU-tag Írország szabad kereskedelmét a brit Észak-Írországon át, gyakorlatilag továbbra is az Unióhoz köti Nagy-Britanniát. A parlamenti többség és May azt szeretnék, ha ez a kötelezettség csak korlátozott ideig maradna fenn.

FORRÁS: MTI/EPA/WILL OLIVER

FORRÁS: MTI/EPA/WILL OLIVER

Az Unió azonban ismételten jelezte, hogy nem hajlandó az évek munkájával kidolgozott megállapodás módosítására. Brüsszel továbbra sem hajlandó az ír kérdésben engedni – legfeljebb nem kötelező erejű nyilatkozat várható az ügyben.

A brit kormányfő így várhatóan ismét üres kézzel tér majd vissza az EU központjából. Parlamentje egy hét múlva szavaz újra a Brexit-megállapodásról és azt – a dolgok jelenlegi állása szerint – újra el fogja utasítani.

Akkor most készüljünk a Brexitre?
A jelen állás szerint senki sem tudja, hogy mi lesz a Brexittel, lesz-e egyáltalán vagy elhalasztják? A sokféle lehetséges forgatókönyv mellett a prudens üzleti működés azonban megköveteli, hogy felkészüljünk a legrosszabb eshetőségre, még akkor is, ha abban reménykedünk, hogy a Brexitet mégis elhalasztják.

Ez kikényszerítheti Theresa May lemondását, ismeretlen következményekkel. A történések mindenesetre arra mutatnak, hogy Nagy-Britannia március 29-ével megállapodás nélkül hagyja ott az EU-t és a rendkívül súlyos következmények elsősorban a kilépőt sújtják majd.

(Forrás: Der Spiegel)