Mindenki nagy örömére meglepőt húzott a Fed

2019. február 04. hétfő - 10:33 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meglepetésre változtatott korábbi politikáján és jelezte: nem kívánja folytatni az irányadó kamat emelését.

Az irányadó kamat mértéke jelenleg 2.25-2.5 százalék között mozog és a Fed még nemrég annak további emelését jelezte. Jerome H. Powell, az intézmény vezetője most közölte: értékelésük szerint az amerikai gazdaság szilárdan növekszik, az infláció lassú, ezért „megengedhetik maguknak a luxust”, hogy csak később döntsék el: emelik-e tovább a kamatlábat, vagy sem. A Fed számára a fő cél változatlanul az, hogy segítse a gazdaság növekedését.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az új, a hat héttel korábban meghirdetett politikával ellentétes döntést elégtétellel fogadta Donald Trump. Az amerikai elnök tavaly ismételten és hevesen bírálta a Fed lépéseit azzal, hogy a kamatláb emelése gátolja a növekedést.

Trump ellenzéke is egyetért a Fed irányváltásával, értékelésük szerint az alacsony infláció megengedi a lépést, így nőhet a foglalkoztatottság, emelkedhetnek a bérek. (Forrás: The New York Times)

Az arany kezdi lenyomni a bitcoint
A bitcoin árfolyama egy éve 16.700 dollárnál állt, aztán gyorsan tízezret vesztett értékéből. Jelenleg 3.400-nál áll s bár vannak, akik bíznak jövőjében, sokan inkább az aranyba fektetnek.