Az arany kezdi lenyomni a bitcoint

2019. január 31. csütörtök - 18:08 / piacesprofit.hu
  •    

A bitcoin árfolyama egy éve 16.700 dollárnál állt, aztán gyorsan tízezret vesztett értékéből. Jelenleg 3.400-nál áll s bár vannak, akik bíznak jövőjében, sokan inkább az aranyba fektetnek.

A kriptovaluta 2018-ban hullámvasúton járt: árfolyama márciusra ugyan ismét 11.500 dollárra emelkedett, majd novemberre 4.000, decemberre alig 3,000-ra süllyedt. Sok befektető ennek ellenére azt remélte, hogy ismét felmegy 15.000-re, mivel bevezetik a tőzsdére a bitcoin beruházási alapokat, amelyek részvényekhez hasonlóan forgalmazhatók.

arany

Újra vonzó befektetés
Kép: Pixabay

Három pénzügyi vállalkozás adta be az erre vonatkozó kérelmet a SEC-hez, az Egyesült Államok tőzsdefelügyeletéhez. A SEC a költségvetés zárolására hivatkozva ismételten elhalasztotta az ügyben a döntést s azt legutóbb február 27.-re ígérte. A kezdeményezők azonban most, ugyancsak az amerikai költségvetési vitára hivatkozva, visszavonták kérelmüket. Kriptovaluta-szakétők szerint viszont csak ürügyről volt szó: a kérelmet valójában azért vonták vissza, mert annak elutasításától tartottak, ami negatívan hatott volna ki az árfolyamra.

Nicsak, mire jó (még) a bitcoin
Oroszország bitcoinba fektethet, hogy csökkentse az ellene hozott gazdasági szankciók hatását, jelezte egy moszkvai közgazdász.

Bár a kurzus az elmúlt héten további 200 dollárral csökkent, sok befektető továbbra is bízik abban, hogy a bitcoin-alapokat az év folyamán bevezetik, ezzel megnő a kriptovaluta súlya és elentősen megugrik az árfolyam – derűlátók szerint akár 100.000 dollár fölé. Szakértők viszont – mintegy 4.000 bitcoin-befektetőt megkérdezve – azt az eredményt kapták, hogy a pénz, amint tavalyig a bitcoinba, most inkább az arany felé áramlik.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)