Lasszóval kell fogni a bolti eladókat tőlünk nyugatra is

2019. január 07. hétfő - 14:07 / piacesprofit.hu
  •    

Soha ennyi bolti eladót nem kerestek még az uniós tagországokban. Németországban hatalmasat ugrott az eladókeresési láz, és van Brexit-hatás is a boltos munkaerőpiacon. A fizetés csábító: nyugaton kétszerese a magyar átlagnak.

Az EURES, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja szerint 75 ezer bolti eladót keresnek az EU tagországaiban. Ez nagyon sok, több, mint korábban bármikor. Németországban például most 50 ezer eladót keresnek, egy évvel ezelőtt viszont csak 36 ezret. Ausztriában is emelkedett az eladókeresési lázgörbe, egy éve háromezer-hatszáz, most kétezerrel több bolti eladói álláslehetőséget hirdetnek – írta a blokkk.com.

Van Brexit-hatás is, mivel egy éve közel 3 ezer bolti eladót kerestek az Egyesült Királyságból, most viszont csak mindössze két főt. A legnehezebb Liechtensteinben boltos állást találni, onnan mindössze egy álláslehetőséget hirdetnek. Keresnek persze pénztárost vagy éppen boltvezetőt is, ugyancsak szép számmal.

A legnagyobb boltieladó-kereső országok a következők:blokk1

És hogy mennyi a fizetés?

A magyar boltosok nem nagyon reménykednek abban, hogy az EURES portálján hirdetve találnak eladót, hiszen mindössze 106 magyar álláslehetőséget találunk rajta. Ennél szinte bármelyik nagy üzletlánc több eladót keres a saját portálján hirdetve. Ennek döntő oka a pénz, ugyanis – bár az EURES portálján sem dicsekszik sok cég a fizetési lehetőséggel – félmillió forintnak megfelelő összeghatárnál kezdődnek az eladói fizetések az öreg kontinens nyugati felén. Ez bő kétszerese a magyar átlagnak. Az Ausztria Spar például 1586 eurós havi bért kínál.

Az EURES portálján természetesen nem kötelező állást hirdetni, de azért szép számmal élnek ezzel a lehetőséggel az uniós vállalkozások. Egy évvel ezelőtt összesen 2,6 millió állást hirdettek itt (minden ágazatot nézve, nem csak a boltos világot), most közel 3,4 milliót. A legtöbbet Németországból, egymilliót, a szomszédos Ausztria cégei 70 ezret.

Az első benyomás megismételhetetlen
A munkaerőpiacon várhatóan 2019-ben is fokozódik a nyomás a vállalatokon. A problémát azonban szakértőnk szerint nem feltétlenül a szűkös kínálat okozza, hanem inkább az, hogy a régi toborzási technikák már egyszerűen nem működnek az új kommunikációs csatornák világában.