Kockázatosabb piac jön szeptembertől

2018. augusztus 31. péntek - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Szeptembertől növekvő piaci kockázatokra számítanak a banki szakértők. Idehaza a gyenge forint, a felminősítés elmaradása, valamint a magas államadósság lesznek várhatóan a forróbb témák.

A magyar jegybank láthatóan lehetőségeinek végső határáig elmegy, amikor a hazai gazdaság érdekében a lazább kamatkörnyezet fenntartásáról van szó. A vállalkozásoknak kedvező laza monetáris politika eredményeként azonban a forint várhatóan tartósan gyenge marad, így érdemes hozzászokni a 320-330 forintos eurósávhoz – véli a Sberbank Magyarország szakértője. Horváth István véleménye szerint az infláció egyelőre kezelhető mértékű marad, sőt, kismértékben még hozzá is járul a gazdaság egészséges növekedéséhez.

Egy év alatt tízszeresére nőtt a GDP-arányos költségvetési hiány
Az államháztartás nettó adóssága a második negyedévben 214 milliárd forintot, a negyedéves GDP 2,1 százalékát tette ki, szemben az egy évvel korábbi 21 milliárd forintos, a negyedéves GDP 0,2 százalékának megfelelő adóssággal.

Kihívást jelent ugyanakkor az államháztartás finanszírozása. Az Államadósság Kezelő Központ jelentősebb mennyiségű, rövid lejáratú forrást vonzott be az utóbbi időben, kitöltendő az uniós források megérkezéséig eltelő időt. Részben ez, részben az adósság magas szintje az oka, hogy a Sberbank szakembere nem számít már idén felminősítésre. Magyarország besorolása várhatóan a jelenlegi kategóriájában marad 2018-ban, pozitív kilátásokkal. Egy nullszaldó közeli büdzsé lendíthetne sokat ezen az ügyön, mondja Horváth István.

Utódlási harc az EKB élén

A külföldi hatásokat sem lehet kihagyni az egyenletből: az amerikai jegybank szerepét betöltő FED politikájában nem számít kilengésre a hozzáértő, de az Egyesült Államok esetében mindig számolni kell Trump elnök mostanában kissé felpuhult, olykor következetlen döntéseinek hatásával is. Jóval kevésbé előre látható az öreg kontinens monetáris vezetésének, az Európai Központi Banknak a közép- és hosszabb távú politikája. Hamarosan gondoskodni kell Mario Draghi jelenlegi elnök utódlásáról, ami várhatóan erős tagállami egymásnak feszülést hoz majd. A megingások pedig minden bizonnyal nagyobb hatást gyakorolnak a feltörekvő országokra, köztük az olyan kisebb méretű, rendkívül nyitott gazdaságokra, mint Magyarország – vetíti előre a Sberbank szakértője.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.