Kevesebbe kerülhetnek a külföldi átutalások

2018. március 29. csütörtök - 16:06 / piacesprofit.hu
  •    

Belátható időn belül nem kerülhet többe az átutalás az EU nem-euróövezeti államaiból az Unió más államaiba és a bankkártyával fizetőnek lehetősége lesz választani, mi az olcsóbb: ha euróban vagy ha országa pénznemében utal.

Sokan tapasztalják: ha Uniós országból rendelnek árut, szolgáltatást és euróban fizetnek, csak utólag, a bankkivonatból tudják meg, milyen költséggel járt az utalás. Amennyiben forintban utalnak, ugyanez a helyzet – csak éppen még drágább. Az euróövezeti országok egymás közötti pénzforgalmában nincsenek ilyen költségek, egy utalás például Berlinből Rómába csak annyiba kerülhet, mint egyik német számláról a másikra.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az Európai Bizottság most tesz hathatós előkészületeket e hátrányos megkülönböztetés fokozatos felszámolására. A jövőben a bankkártya használójának utalás előtt tájékoztatást kell majd kapnia, hogy az említett egyik, vagy másik esetben milyen díjakkal, illetve milyen árfolyamon teljesíti a pénzintézet a megbízást, így az ügyfél kiválaszthatja a számára előnyösebbet.

A Bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia, az elfogadás valószínű. Tekintettel arra, hogy az átállás jelentős feladatokat jelent a bankoknak, az új rendszer azonban csak három év múlva léphetne életbe.

Egyre többet járunk mobilbankba
A K&H várakozásai szerint az idén tovább nő a mobilbank szerepe: év végére már 180 ezer felhasználóra számítanak, mindezzel együtt pedig a mobiltárcás forgalomban is növekedés várható.

Minden esetre addig is születnének rendelkezések, amelyek legalább az euróban történő utalásokat teszik olcsóbbá. Jelenleg az euró-övezet országai közti utalások igen alacsony díjjal járnak, kimarad viszont ebből az övezethez nem tartozó országok 150 millió uniós polgára, köztük a magyarok.

Számukra még az euróban való belföldi utalások is gyakran igen költségesek. A tervezett rendszabály szerint az Uniós országokba irányuló, vagy onnan érkező utalásoknál a bankoknak ugyanazokat a díjakat kell majd alkalmazniuk, mint az adott (nem euró-övezeti) ország belföldi utalásainál.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek