Emberfeletti munkavállalók, vagy munkanélküliek leszünk?

2018. február 21. szerda - 15:06 / Kriston László
  •    

A fejlesztők úgy vélik, az AI emberfeletti képességekkel fogja felruházni az embereket, és csak a repetitív részfeladatokat fogja elvenni tőlünk. Ezeket a készségeinket kell erősíteni, hogy megőrizhessük az állásunkat.

Sok szó esik mostanában arról, hogy a mesterséges intelligencia elveszi-e tőlünk a munkát, kiváltja-e az emberi agy intellektuális erejét.

“A mesterséges intelligencia emberfeletti képességekkel ruházza fel a munkavállalókat, s több mindent tudnak majd elvégezni, mint amit a technológia nélkül képesek lennének”, vélekedett Sebastian Thurn, a Google titkos X laboratóriumának társalapítója a Dubajban megrendezett Világ Kormányzati Fórumon rendezett panelbeszélgetésben. Ray Kurzweillt idézte, a Google főmérnökét és főfuturológusát, aki szintén azt vallja, hogy az AI nem váltja ki az embereket, hanem kompetensebbé teszi őket.

Repetítív részfeladatok automatizálása

“Az AI arra jó, hogy megszabadít a repetitív munkafolyamatoktól”, tette hozzá Thurn, aki Google-ös állása mellett az online oktatással foglalkozó Udacity cég elnöki tisztjét és a repülő autót fejlesztő Kitty Hawk startup vezérigazgatói pozícióját is betölti.

fotó: Flick/Peter Kurdulija

fotó: Flick/Peter Kurdulija

Az állások megszűnése az AI miatt már a 2020-as években elkezdődik, sőt egyesek úgy vallják, hogy az elbocsátások már is el indultak. A McKinsey Global Institute kalkulációja szerint 2030-ra 800 millió állást oldhatnak meg a cégek AI-jal. Hajlamosak vagyunk feketén és fehéren gondolkodni bizonyos kérdésekben, hogy az AI vagy elveszi a kenyerünket vagy nem, de valójában arról van szó, hogy egyes részfeladatokat vált ki, főleg az adminisztratív (pl. könyvelői) és gyáripari állásokban, ahol sok az ismétlés.

Nem vennénk észre, hogy például a szövegszerkesztő programban a szókereső már helyettünk dolgozik néhány évtizede, de az emberre még mindig szükség van, hogy megírja a szöveget. A Google Fordító is egy részfeladat automatizálására példa – ezt persze még közel sem akkurátusan végzi, hibákat is vét. A részleges automatizáció tehát már régesrég megkezdődött, s ezen senki sem ütközik meg.

Jönnek a robotok, eltűnnek munkahelyek
Míg Magyarországon még mindig a béremelés tűnik a slágerfegyvernek a munkaerőhiány leküzdésében, addig Németországban az ipari digitalizáció és automatizáció terjedése, illetve több ezer munkahely megszüntetése az új irány.

Oktatás 2.0

Bizonyos munkaköröket vélhetően nem veszélyeztet majd a mesterséges intelligencia térnyerése. Erről Jack Ma, az Alibaba vezére beszélt a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) 2018 januárjában.

“Ha nem változtatjuk meg, ahogy tanítjuk a gyerekeket, harminc év múlva nagy bajban leszünk,” hangoztatta Ma. A “kétszáz évvel ezelőtti” tudásalapú megközelítés cserben hagyja majd őket, vélekedett Ma. Ahelyett, hogy tudásanyagot, tárgyi ismereteket vernek a fejükbe a pedagógusok -csupa olyasmit, amit sokkal jobban meg tudnak jegyezni a számítógépek, a szoftverek-, inkább a “puha képességek” (soft skills) erősítésével kellene a munkaerőpiacon relevánsnak, foglalkoztathatónak megőrizni az új generációkat.

A gépek ugyanis nem jók az önálló kritikai gondolkodásban. Itt lép be az ember. A független gondolatformálás, az értékek azonosítása, az együttműködés, a teammunka, ezekben tudják túlszárnyalni az emberek a mesterséges intelligenciát. “A kutatási készségek, a képesség, hogy megleljük az információkat, szintetizáljuk és valamit kihozzunk belőlük”, magyarázta Minouche Shafik, a London School of Economics igazgatója.

A titkárnőket is fenyegeti az új ipari forradalom
A digitalizálás különösen a női munkahelyeket fenyegeti, hangzott el a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon. Az intézmény részére készült tanulmány szerint az USA-ban az elvesző munkahelyek 57 százalékát nők töltik be.