Fontos áfa-szabályokat is érinthet a megállapodás nélküli Brexit

2019. április 09. kedd - 12:17 / piacesprofit.hu
  •    

Az eredeti határidő eredménytelen leteltét követően továbbra is a megállapodás nélküli brit kilépés a legvalószínűbb forgatókönyv, ettől eltérő egyezség hiányában.

Az elmúlt héten a brit törvényhozás és az EU Bizottsága is további szabályokat és iránymutatásokat adott ki erre a lehetőségre készülve.

Az előbbiek közt megtalálunk például a jövedéki adóra vonatkozó rendelkezéseket, vámeljárás során alkalmazandó szabályokat, ún. kereskedelmi jogorvoslatokat és az egyetemleges felelősséggel kapcsolatos kötelezettségeket az importáfa vonatkozásában.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az Európai Bizottság kijelenti, hogy az EU befejezte a szükséges előkészületeket arra az esetre, ha ténylegesen megállapodás nélküli kilépésre kerülne sor. A Bizottság továbbá közzétett kilencven szektorspecifikus közleményt, melyek részletes útmutatást tartalmaznak a különböző, Brexit által érintett üzletágak tagjai számára” – mondta el dr. Schütt Attila, a Deloitte adó- és jogi osztályának menedzsere.

Az említetteken túl a HÉA-bizottság új iránymutatást adott ki egyes ügyletek áfa

Brexit: még egy évad a legnépszerűbb brit szappanoperának?
Célszerű felkészülten várni egy esetleges no-deal Brexitet, most már a hazai cégeknek is számítaniuk kell egy megállapodás nélküli brit kilépésre, mert nem valószínű, hogy bármilyen határidőig sikerülne megállapodni. Kilenc fontos ponton kell számolni a változásokkal abban az esetben, ha megállapodás nélküli Brexitre kerülne sor.

kezelésére vonatkozóan arra az esetre, ha megállapodás nélküli Brexitre kerülne sor.

A dokumentum érinti az árumozgást azon termékek esetében, amik a kilépés pillanatában átszállítás alatt vannak az Európai Unió területére, személyes tárgyak behozatalára az Egyesült Királyság kilépését követően, illetve az Egyesült Királyságba szállított termékek újrabehozatalára a Brexit után.

Az iránymutatás áfa.visszatérítési kérdéseket is érint a kilépés kapcsán olyan adóalanyok vonatkozásában, akik a visszatérítés országában nem, valamely EU-s tagállamban vagy az Egyesült Királyságban azonban letelepedettek. Az iránymutatás nem rendelkezik kötőerővel a tagállamokra, annak alkalmazásáról utóbbiak szabadon dönthetnek.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek