Extrém időjárás: mit fizet a biztosító?

2018. július 24. kedd - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az újabb rendkívüli  időjárás kapcsán jó ha tudjuk mire fizetnek a lakásbiztosítási szerződések. A Biztosítás.HU internetes  portál összegyűjtötte, mire kell most figyelniük a lakástulajdonosoknak a felhőszakadások, viharok kapcsán.

Viharkárnak általában az 54 km/h-nál nagyobb sebességű szél által okozott károkat tekintjük. Ide tartozik az is, ha a vihar által megbontott tetőfedésen keresztül, a viharral együtt járó csapadék miatt beázások is keletkeznek, illetve ha a vihar által ledöntött vagy elsodort tárgyak károkat okoznak.

Felhőszakadásnak azt tekintjük, amikor a rövid időn belül leeső nagymennyiségű és a talajszinten áramló csapadékvíz elönti az épületeket. Ilyenkor a biztosítók – kevés kivételtől letekintve – megtérítik az épületekben és az ingóságokban keletkező károkat, de a tulajdonosoknak is van tennivalója.

A betörők is igazodnak a szezonhoz
A tavaszi-nyári időszak nem csak a nyaralások időszaka, hanem a kárbejelentéseké is. Nem árt tehát a nyaralók esetében is a megfelelő biztosítási védelemről gondoskodni – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Mindkét esetben a legfontosabb az azonnali kármentés és a további károsodások megelőzése (pl. ideiglenes fóliás tetőfedés, vizek kiszivattyúzása, beömlő víz útjának elzárása), illetve a károk 48 órán belüli bejelentése a biztosítótársaságoknak, akik általában 5 napon belül szemlézik meg a károkat. TILOS azonban a károsodott vagyontárgyakat (pl. az összetört tetőcserepeket, elázott dolgokat) kidobni. Tömeges kárbejelentések esetén az is előfordul, hogy a keletkezett kisebb összegű károkat a biztosító szakemberei meg sem szemlézik, csak telefonon egyeztetnek a károsultakkal a kártérítések (maximum néhány tízezer forintos) összegeiről és azonnal utalják is azokat.

Összességében elmondható, hogy a biztosítók ezekben a „hagyományos” biztosítási káreseményekben jól teljesítenek, és a biztosítással rendelkező lakóingatlanok esetében – az esetek nagy számában – az ügyfelek megelégedésére gyorsan és korrekt módon rendezik a keletkezett károkat.

Biztosítás.hu szerint azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy ezen biztosított lakások mellett, még több mint 1,2 millió lakóingatlan van még ma is biztosítás nélkül Magyarországon. Ezen ingatlanok tulajdonosai – a tegnapihoz hasonló rendkívüli időjárási eseményeket követően – továbbra sem a biztosítóktól, hanem az államtól várják bekövetkező káraik megtérítését.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek