Európai válság jön? A legnagyobb cégek vezetői szerint nem

2018. június 08. péntek - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is pozitívak az üzleti kilátások az európai nagyvállalatok vezetői szerint – derül ki abból a kutatásból, melyet a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) második alkalommal végzett el tagvállalatai körében.

Továbbra is pozitívak az üzleti kilátások az európai nagyvállalatok vezetői szerint – derül ki abból a kutatásból, melyet a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) második alkalommal végzett el tagvállalatai körében. A felmérésben összesen 52 felső vezető és igazgató vett részt, Európa vezető gazdasági cégeit képviselve. Összességében a vezérigazgatók mintegy 81 százaléka mérsékelt vagy jelentős növekedést vár Európán kívül és folyamatos növekedést Európában az értékesítés területén, bár kissé lassabb ütemben a 2017 októberi felméréshez képest.

2020 után akár recesszió is lehet
A két éve hivatalba lépett Trump-kabinet fiskális politikája élénkítette az amerikai gazdaságot és felgyorsította a növekedést. Ez azonban hamarosan problémákat okozhat, mivel már bőven a pozitív konjunktúra végén vagyunk – mondta a Piac&Profitnak Joachim Fels, a PIMCO alapkezelő elemzője.

Növekvő beruházások

A megállapítások azt mutatták, hogy a válaszadók befektetési várakozása továbbra is pozitív maradt: 51 százalék szerint a tőkeberuházások mértéke hasonló marad Európában, 35 százalék növekvő beruházásra számít, ami valamivel kevesebb optimizmust mutat mint 2017 októberében. A távolabbi beruházások tervei nagyobbak: 61 százalék szerint a beruházások Európán kívül növekedni fognak.

A közelmúltbeli amerikai adóreform kapcsán az ERT tagjait megkérdezték, hogyan reagáljanak az európai adóügyi törvényhozók az európai vállalatok versenyképességének megőrzése érdekében. Mintegy 52 százalék szerint elsődleges fontosságú az effektív adókulcsok csökkentése Európában, 37 százalékuk előnyben részesíti a beruházásokra adandó célzott adókedvezményeket, világos üzenettel arról, hogy az európai adórendszert is modernizálni kell. A válaszadók 37 százaléka szerint a nemzetközi adóharmonizáció OECD-szinten is fontos.

Ami a különböző régiókban a protekcionizmus elleni globális tendenciákat illeti, az ERT-tagok többsége jelezte 87 százaléka erősen támogatja a multilaterális kereskedelmi diplomáciát, 60 százalékuk pedig a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat. Az állampolgárok részéről felmerülő, globalizációval kapcsolatban aggodalmak szisztematikusan kezelésének ötletét 38 százalék támogatja.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.