Egekbe szökhet a sör ára a klímaváltozás miatt

2019. január 18. péntek - 15:15 / piacesprofit.hu
  •    

Az éghajlatváltozás és az élelmiszer-fogyasztás növekedése következtében kevesebb és drágább lesz sör – állapították meg tudományos kutatók. Egy tonna sörárpa ára 2017-ben 170, tavaly már 270 euró volt.

A Nature Plants szakfolyóirat tette közzé tanulmányukat, amely szerint a jövőben kevesebb sört fog tudni termelni a világ, és annak ára is fokozatosan egyre magasabb lesz. A fő ok az éghajlatváltozás, amelynek következtében ismétlődnek a szárazságok, a forró időszakok, következésképpen pedig kevesebb árpa terem. Amennyiben tovább is emelkedik az átlaghőmérséklet, megduplázódhat mindenfajta sör, még az alkoholmentes sör ára is – a világ egyes vidékein pedig négyszer annyiba kerülhet majd az ital.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Német szakértők szerint a klíma változása máris érezteti hatását a söriparban. A hőségek oda vezettek, hogy például Dánia, amely eddig jelentős árpaexportőr volt, az elmúlt évben szinte semmit nem szállított már külföldre, míg Ausztria, Csehország és Szlovénia német árpa vásárlására kényszerült.

Ugyanakkor a szélsőséges időjárás a német mezőgazdaságban is éreztette hatását. Az árpatermés az átlag alá süllyedt, ennek

Kétszer gyorsabban melegszik az Északi-sark: végleg elolvad a jég
Kétszer gyorsabban melegszik a légkör az Északi-sarkon, mint bolygónk többi részén. Tizenkét éve nem volt ilyen kicsi az Északi-sarkon található jégtakaró, mint 2017-ben, és évről évre sem lassul a visszahúzódása.

következében a sörárpa ára a magasba szökött: 2017-ben egy tonnát 170, tavaly már 270 euróért értékesítettek.

Az árpakészletek csökkenése azt is jelenti, hogy az jut hozzá, aki a legtöbbet fizeti, s ebben a sörgyártóknak erős versenytársuk van: a takarmányipar. A világ népességének gyarapodásával nő a hús iránti kereslet, és a fejlődő országok felemelkedésével bővül a húsfogyasztás, azaz több takarmányra is van szükség.

Ez azt jelenti, hogy ha Kína nagy mennyiségű takarmányárpát vásárol a világpiacon, emelkedik a sörárpa ára is. Egy német ma átlagosan 10 rekesz (200 félliteres üveg) sört fogyaszt egy évben. Ha a körülmények kedvezőtlenül alakulnak, ez a fogyasztás – kényszerűen – akár évi 3 rekesszel is csökkenhet.

(Forrás: Süddeutsche Zeitung)