Budapest kihagyhatatlan cél a turisták körében

2019. május 09. csütörtök - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint ezer turisztikai fejlesztés van folyamatban jelenleg Magyarországon, a magyar turizmus történelmi esély előtt áll – mondta az MTÜ vezérigazgatója egy szakmai konferencián.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója előadásában emlékeztetett arra, hogy a kormány a turizmus-vendéglátást stratégiai ágazatként kezeli, és azt szeretné elérni, hogy 2030-ra Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, s addigra az ágazat a GDP 16 százalékát adja.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Guller Zoltán felvázolt néhány nemzetközi tendenciát is. Tovább nő a turisták száma, az előrejelzések szerint 2030-ra 2 milliárd ember utazik majd a világon. Ebben a versenyben kell olyan „evidens”, kihagyhatatlan desztinációvá tenni Budapestet, mint amilyen Párizs vagy London. Emellett kulcsfontosságú az ország többi részének desztináció alapú fejlesztése. Élménypontok sokaságát kell létrehozni úgy, hogy egyszerre fejlődjenek a szálláshelyek, a vendéglátás, a kultúra, a programok és a közlekedés, és ehhez kell hozzátenni Közép-Európa legjobb turisztikai marketingjét – sorolta a vezérigazgató. A turisztikai marketingkommunikációról elmondta, az MTÜ az erre a célra fordítható költségvetésének 70 százalékát online költi el. Az MTÜ-nél most egyetlen kézben van minden, ami a turizmussal kapcsolatos.

Elmondta, hogy 2030-ig 828 milliárd forintot kap a turizmus, ami mutatja a kormány

Budapest, Eger és Hajdúszoboszló még mindig a sláger
8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben a Szallas.hu elemzése alapján. Átlagosan 36 730 forintot fizettünk foglalásonként, a legtelítettebb nap a márciusi hosszú hétvégén volt. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló bizonyultak slágernek az úti célok közül.

elkötelezettségét az ágazat fejlesztésére. Több mint ezer turisztikai fejlesztés van folyamatban Magyarországon, hazánk és Budapest pedig népszerűbb a turisták körében, mint valaha – összegezte Guller Zoltán.

Guller Zoltán beszélt arról is, mi az, amin még javítani kellene. Kihívást jelent többek között a nyelvtudás, legalább alapfokon a turizmus minden szereplőjének beszélnie kéne angolul. „A Michelin-értékelések kapcsán világossá vált az is, hogy nemcsak az a fontos, hogy a séf jól főzzön, hanem sok múlik azon, a személyzet hogyan bánik a vendégekkel, milyen az üdvözlés, a hangulat. Erre is nagyobb figyelmet kellene fordítani minden szolgáltatónál” – hangsúlyozta Guller Zoltán. Hozzátette: „Most minden adott, hogy a turizmus prosperáló, dinamikusan fejlődő ágazat maradjon a jövőben is. Az esély történelmi.”

A konferencián a kerékpáros turizmus és a városnéző buszok kihívásai is terítékre kerültek.

(Forrás: turizmus.com)