Brüsszel nem enged, de még reménykedik

2019. január 31. csütörtök - 16:16 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Parlament felkészül a megállapodás nélküli Brexitre, miközben nem kevesen reménykednek, hogy a britek végül legalább a vámunióban benne maradnak.

Miután az Európai Bizottság kapásból elutasította a brit javaslatot, hogy tárgyaljanak újra a kilépést rendező szerződésről, az Európai Parlament szerdai vitájában Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke, ismét leszögezte: „A mindkét fél által elfogadott kilépési megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges megállapodás”.

brexit arra - tábla

Kép:Fotolia

A felszólaló képviselők nagy része szerint az EU-nak folytatnia kell a felkészülést a megállapodás nélkül lezajló Brexitre, az írországi határ visszaállításának tilalma pedig a béke és a stabilitás megőrzése, és az egységes piac integritásának fenntartása miatt elengedhetetlen. A képviselők kiemelték, hogy a jelenlegi patthelyzet megoldásához széles többségre van szükség a brit parlamentben. Amennyiben az Egyesült Királyság kéri, az Unió nyitott egy szorosabb, mélyebb kapcsolat lehetőségének megvitatására a szigetországgal.

A felszólalók álláspontját visszhangozta az Unió Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier: „Nem dogmát képviselünk, hanem az Egyesült Királyság döntése miatt keletkezett probléma reális megoldásáról beszélünk”.

May még rugózik a “B” terven, de a megoldás nem látszik
A brit kormányfő tovább próbálkozik, hogy elfogadtassa a parlamenttel az EU-ból való kilépésről Brüsszellel kötött megállapodást, de erre továbbra sem látszik remény és március végével fenyeget a mindenkire káros „kemény” Brexit.

A legutóbbi fejlemények tükrében nyílt kérdés, hogyan alakul a továbbiakban a helyzet: belemegy-e végül az EU, hogy a kilépés március 31-i határidejét kitolva tovább tárgyaljanak – vagy a britek fogadják el a lehetséges kompromisszumot: bár kilépnek, de benne maradnak a vámunióban. Ez jelentene megoldást a kulcskérdésre: nem kellene határellenőrzést bevezetni az uniós tag Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között.

(Forrás: EU, ZDF)