Magyarországon működő cégekben is vannak büntetett orosz oligarchák

2018. április 17. kedd - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Nagy-Britannia eddig orosz oligarchák biztos menedéke volt, de a mérgezési ügy és amerikai figyelmeztetések ezen változtattak, London nem maradhat az orosz pénzmosás egyik központja. Az amerikai szankciók árnyat vetnek az Ausztria és Oroszország közötti szoros gazdasági és politikai kapcsolatokra is.

 

Anglia ismert volt arról, hogy hallgatólagosan eltűrte a dúsgazdag orosz oligarchák mesterkedéseit, hiszen sok pénzt hoztak. A brit hatóságok adatai szerint évente mintegy 104 milliárd eurónyi fekete, illegális vagy korrupt műveletekkel szerzett pénz folyik be az országba.

Kép:Pixabay

Kép: Pixabay

Annak jelentős része orosz eredetű, különösen azok a vagyonok, amelyeket a legértékesebb londoni ingatlanokba fektetnek. A Transparency International vizsgálata azt mutatta, hogy 2010–2014 között az “orosz pénzmosoda” 80 milliárd eurónyi összeget vitt ki, amelynek jelentős hányada Nagy-Britanniába került, és csak az oroszok ingatlanvásárlásai sok száz milliós értéket tettek ki.

Miután a hatóságok ezzel korábban nem különösen törődtek, Szergej Skripal, volt orosz–brit kettős ügynök megmérgezésének ügye, valamint washingtoni figyelmeztetések változtattak a helyzeten.

Az amerikai Pénzügyminisztérium jelezte a brit bankoknak: ha kiszolgálják azt a 24 orosz oligarchát, akik amerikai tiltólistára

A nagyobb címleteket szeretik a bűnözők
Harmincöt milliárd ezer svájci frankos (272 000 forintot érő) bankjegy van forgalomban a világon. Több országban nem szívesen látják, mert segíti a bűnözést. Bár a legtöbb svájci még nem is látott ilyen bankjegyet, őket eddig nem zavarja.

kerültek, következményekkel kell számolni A szakmában nem zárják ki, hogy az érintett pénzintézetek felmondják majd az oroszok számláit.

Az érintettek közé tartozik Oleg Deripaszka, a nagy energia- és alumíniumipari befektető, Alekszej Miller, a Gazprom vezetője, a Svájcban élő Viktor Vekselberg, a Renova konszern vezetője és Alekszej Gyumin, Putyin elnök egykori testőre.

Az orosz milliárdosok nemcsak a bankok, hanem a vonzó londoni élet, nem utolsósorban a kitűnő magániskolák miatt is, ahová gyermekeiket járatják, előszeretettel telepednek meg a brit fővárosban.

Az orosz oligarchák elleni legújabb amerikai szankciók éreztetik hatásukat a bécsi tőzsdén is, miután szorosak az osztrák–orosz gazdasági és politikai kapcsolatok.

Offshore: milliárdokat dugdosnak a gazdagok
Postaládacégek, offshore-számlák, fiktív teljesítések: a világ 170 országára terjed ki az az offshore-hálózat, amelyet titkos iratok megszerzésével leplezett le egy nemzetközi újságíró konzorcium. Az adatok a számlaszámok, ügyletek mellett 130 ezer offshore-ban érintett személy nevét is tartalmazzák, köztük magyarok is lehetnek.

Az amerikai rendszabályok érintették a svájci Sulzer (Magyarországon is működő) gépipari konszernt, amelynek többségi tulajdonosa az orosz Viktor Vekselberg. Ugyancsak érintett az osztrák, hazánkban is működő Strabag: a cég 26 százalékban egy másik, szintén szankcionált orosz oligarcha, Oleg Deripaska tulajdona. A Sulzer részvényei 12 százalékot vesztettek értékükből, a Strabagé 5 százalékot.

Az ugyancsak az érintettek közé számító Raiffeisen International Bank közleményt adott ki, amely szerint a szankciók által érintett orosz személyeknek, illetve vállalkozásoknak nem adnak új hiteleket, s az eddig nyújtottak nem jelentősek, csak kereken 135 millió eurót tesznek ki. A Raiffeisen egyébként továbbra is kitart az orosz piac mellett, hiszen az igen jelentős: az adja a Raiffeisen közép-kelet-európai nyereségének harmadát.

Az amerikai szankciók mindenesetre árnyat vetnek az Ausztria és Oroszország közötti szoros gazdasági és politikai kapcsolatokra. Bécs kedvelt helyszíne a posztszovjet oligarchák üzleteinek, ami most a tőzsdéken is megmutatkozik.

Legutóbb a részben állami tulajdonban lévő olaj- és gázkonszern, az OMV ismét szorosabbra fűzte kapcsolatai a Gazprommal. Az orosz gázszállítások megkezdésének 50. évfordulójára júniusban Ausztriába várják Putyin orosz elnököt.

(Forrás: The New York Times, Guardian, Neue Zürcher Zeitung)

 

)