A vasárnapi vásárlók harmada teljesen eltűnt

2015. szeptember 23. szerda - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

A plázákat érintette legsúlyosabban a vasárnapi zárva tartás. Vagy be kellett zárniuk, vagy csak a mozi miatt tartanak nyitva – félházzal. Aki nyitva tart, az a mozi mellett csak a vendéglátósok miatt teszi, a vasárnapi vásárlók harmada pedig eltűnt a házakból – derül ki a Népszabadság körkérdéséből.

Kép:Wikipedia

A vasárnap is nyitva tartó plázák voltaképpen már jóval a március közepén életbe lépő tilalmat megelőzően felkészültek. A mostani vasárnapok olyanok, mint egy átlagos nemzeti ünnep forgalma – mondták el több bevásárlóközpontnál is. Hét közben akciókkal, vasárnap ingyenes parkolással, családi programokkal csábítják az embereket azok a plázák, amelyek a vasárnapi zárva tartást követően sem zárták be kapuikat vasárnap. A korábbi vasárnapi látogatottságuk 30-40 százalékát bukták.

A Mammut Bevásárlóközpontnál elmondták: a kedd és csütörtök közötti időszakban az akcióknak köszönhetően kicsit erősödött a forgalmuk, ám ez csak részben ellensúlyozta a vasárnapi kiesést. Igaz, esetükben a forgalomcsökkenéshez hozzájárulhat a Széll Kálmán tér elhúzódó felújításával együtt járó közlekedési káosz is. A Duna Plazát és a Debrecen Plazát is üzemeltető Klepierre-nél elmondták: legfrissebb adataik szerint a Duna Plazánál 64 százalékkal, míg a debreceni háznál csak 34 százalékkal csökkent a vasárnap is betérők száma március közepéhez képest. A házakban kialakult az az abszurd helyzet, hogy a nagyobb üzleteknek le kellett húzniuk a rolót, ám a kisebbek, a vendéglátósok és a mozik nyitva maradhattak.

“A március tizenötödikét követő első két-három vasárnap nyitva tartottunk kísérletképpen – mondta el Gyalay-Korpos Gyula, az öt bevásárlóközpontot, köztük a fővárosi és a szegedi Árkádokat és a Debrecen Fórumot üzemeltető ECE Projektmanagement Kft. ügyvezető igazgatója –, de tekintettel arra, hogy a mi egységeinkben nem működik mozi, és alig vannak 200 négyzetméternél kisebb, családi üzemeltetésű boltok, úgy döntöttünk, hogy nincs értelme nyitva tartani az épületeket.”

A legtöbb házban az üzemeltetők és a bérlők közösen döntöttek. Ahol mozi és nagyobb vendéglátóegység is üzemel, ott jellemzően az a döntés született, hogy nyitva tartanak. Balogh Attila, a Lurdy Ház kereskedelmi igazgatója szerint igazából fel sem merült, hogy a nonstop fitnesztermet, mozit, éttermet, játszóházat kínáló házat bezárják. Ám még a sok szolgáltató ellenére is a korábbi 45-60 százalékára esett a vasárnapi látogatottságuk.

Hiába mondja a kormányzat, hogy nem okozott mérhető károkat a vasárnapi nyitva tartás tilalma, a számok mást mondanak. Több ezren már elvesztették állásukat, a kisebb magyar üzletekbe sem sikerült átterelni a forgalmat – vélekedett Vámos György a Napi.hu közlése szerint.