A családi házak megugrása várható

2019. április 08. hétfő - 11:04 / piacesprofit.hu
  •    

A lakáspiac a következő időszakban is élénk marad, a lakásépítési kedv ugyanis erőteljes növekedést mutat. Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderül az is, hogy a nagyvárosokban április elején hol tartott az új családi házak és lakások átlagos négyzetméterára.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idén kiadott több mint 2 ezer lakásépítési engedély 2015 első két hónapjához képest triplázást jelent.

Megállt az árzuhanás - Kép: Pixabay

Megállt az árzuhanás – Kép: Pixabay

Az idei növekedés elsősorban a családi házaknak köszönhető: összesen 1560 darab engedélyt kértek ezekre, ami 78 százalékos emelkedésnek felel meg. A szakember azt mondta, hogy 2019-ben számos sok új lakást magában foglaló nagy társasház-fejlesztés fejeződik be, és

a következő időszakban inkább a kisebb – 4–6 lakásos – társasházak építése mellett a sor-, iker- és családiház-építések lesznek a főszerepben a piacon.

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten a kínálati piacon átlagosan 825 ezer forintba került az

Egyre merészebbek a lakásvásárlók a hitelekkel
Már egy jó ideje azt hallani az ingatlanközvetítőktől, hogy egyre növekszik a lakásvásárlásra hitelt felvevők száma. Ennek egyik oka az elmúlt években lezajlott ingatlanpiaci áremelkedés, melyet valamilyen módon kompenzálnia kell annak, aki most lakástulajdonhoz akar jutni.

új lakások és családi házak négyzetmétere április elején. Ez 18 százalékos éves emelkedést jelent. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben az új lakásoknál és családi házaknál a négyzetméterár 552 ezer forintra rúgott, ami 37 százalékos ugrásnak felel meg. Balogh László az elemzés adatai ismertetve elmondta: „Győrben – ahol évek óta a legmagasabb a 10 ezer lakosra jutó új lakások száma – az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 18 százalékkal 437 ezer forintra nőtt egy év alatt. Úgy, hogy közben a kínálat a két és félszeresére nőtt.” Szegeden hasonló a helyzet: 31 százalékkal 500 ezer forint fölé az új lakások és házak négyzetméterára, miközben a kínálat a háromszorosára bővült.

Balogh László a lakáspiacon várható trendekről szólva azt mondta, az idei év második felében az állami lakástámogatási rendszer – a családi otthonteremtési kedvezmény – kibővítése miatt komoly kereslet várható, és a lakásépítési kedv is fokozott maradhat, de pontos, számszerű  előrejelzést egyelőre nehéz mondani.