Egyre merészebbek a lakásvásárlók a hitelekkel

2019. április 07. vasárnap - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Már egy jó ideje azt hallani az ingatlanközvetítőktől, hogy egyre növekszik a lakásvásárlásra hitelt felvevők száma. Ennek egyik oka az elmúlt években lezajlott ingatlanpiaci áremelkedés, melyet valamilyen módon kompenzálnia kell annak, aki most lakástulajdonhoz akar jutni.

Míg a válság éveit követően a készpénzes vevők uralták az ingatlanpiacot, és szinte senki nem vásárolt hitelre, a helyzet mára megfordult. Egyrészt mind kevesebben látnak a megemelkedett árak miatt jó befektetési lehetőségeket a piacon – márpedig a befektetők azok, akik leginkább készpénzért vásároltak –, másrészt pedig ugyanezen oknál fogva a lakhatási célból vásárlók egyre inkább rákényszerülnek kisebb-nagyobb kölcsönök felvételére.

Jelenleg ahhoz, hogy bármilyen lakást vásároljunk hitelre, legalább 4-5 millió forint önerőre szükség van. Ekkora önerő segítségével érhető el egy 20-25 millió forintos lakás. Nem véletlen, hogy az ilyen áron kínált lakások – alapvetően a panellakások – iránt mutatkozik most a legnagyobb kereslet a budapesti ingatlanpiacon. A különbözetet viszont kénytelenek hitelből fedezni a vásárlók.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

„Az ingatlanpiacon kialakult magas árakra nemcsak az olcsóbb ingatlanok irányába történő elmozdulás a válasz a vevők részéről, hanem az egyre gyakoribb és nagyobb mértékű hitelfelvétel is” – hangsúlyozta Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió ingatlanirodáinak vezetője. Azt is megjegyezte, hogy miközben a hitelt felhasználók aránya egyre nő, folyamatosan szűkül a készpénzért befektetésre vásárlók köre.

„A magas árak miatt a vevők egyre nagyobb része, egyre nagyobb hiteleket vesz fel” – szögezte le Sebestyén Tamás is, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. A két kerület esetében 50-50 százalék lehet a hitelre és a készpénzre vásárlók aránya a szakértő becslése szerint, aki úgy látja, hogy „egyre merészebbek” most az emberek a hitelfelvételnél: ritka az olyan vevő, aki csak egy-két millió forintos kölcsönt vesz fel, tipikusan az ingatlan árának felét hitelből állják.

Úgy veszik a lakásokat, mintha nem lenne holnap
Komoly élénkülés látható a lakáspiacon: az első negyedévben országosan 58 százalékkal nőtt az egy eladó lakóingatlanra jutó érdeklődések száma. A legnagyobb keresletnövekedés Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében történt az ingatlan.com adatai szerint.

Ugyanígy látja Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is, akinek tájékoztatása szerint a vevők mintegy 40-50 százaléka igyekszik élni a bankok által kínált különböző hitellehetőségekkel. A leggyakoribb hitelösszeg – a két kerület jelentős részben panelekre épülő ingatlanpiacán – 10 millió forint környékén alakul.

Nincs ez másként azonban Budán sem: Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője is az egyre nagyobb felvett hitelösszegek jelenségét emelte ki elsőként. Mint mondta, tapasztalatai szerint mind többen vásárolnak hitelre, ráadásul úgy tűnik, hogy a vételár egyre nagyobb részét szeretnék kölcsönből finanszírozni a vevők, vagyis éppen csak leteszik a szükséges önerőt a banknak.

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is sok olyan vevővel találkozni a piacon, akik csak minimális, néhány milliós önerővel rendelkeznek. Így pedig viszonylag nagy összegű, 10-15 milliós hitelt kénytelenek felvenni, ha a mostani árak mellett otthonhoz szeretnének jutni. „Ugyanakkor azok is felvesznek ekkora – tehát nagyobb összegűnek számító – kölcsönt, akik egy korábbi ingatlanjuk eladása után lépnek tovább, vagyis jelentősebb mennyiségű készpénzzel rendelkeznek” – tette hozzá.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ehhez még hozzáfűzte, hogy a kedvező kamattámogatott hitelt az is felveszi, aki egyébként rendelkezne a vásárláshoz elegendő összeggel, de inkább visszatart egy részt felújításra, alakításra, bútorozásra. Ez pedig azt jelenti, hogy sok esetben a hitelfelvételre nemcsak a kényszer, hanem az előnyös feltételek miatt kerül sor.

Lakáspiac: kielégítetlen lesz a kereslet
A tavalyi, rekordmértékű drágulás ellenére idén sem számíthatunk a lakásárak enyhülésére, bár a szakértők szerint az áremelkedés valószínűleg a tavalyinál kisebb mértékű lesz. 2019-ben több mint 20 ezer új lakást adnak át, de a kereslet egyelőre még akkora, hogy ez sem nyomja le az árakat. Az egyéb árnövelők – a CSOK bővülése, a lakásépítések lassulása, a keresetek növekedése – idén is jelen lesznek, és a kedvezményes lakásáfa is megemelheti az árakat, bár ennek hatását inkább csak a következő pár évben érezhetjük majd.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor