2020 a hullámvasutazás éve volt a lakáspiacon

Már a koronavírus-járvány előtt lefékezett, a járványhatás pedig csak rátett még egy lapáttal. A vevők és eladók az év végén már 2021-re koncentrálnak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alapvető változásokat hozott az idei év a lakáspiacon és nem csak a járványhatás miatt - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a legfontosabb idei fejleményeket, az eladási árakat is bemutatja.

Búcsú a befektetőktől, halasztások, keresők

“Fontos tisztázni, hogy a magyarországi lakáspiac a járvány magyarországi megjelenése előtt elérte a tetőpontot: az adásvételek száma már 2019-ben csökkenésnek indult, 2020 viszont a lakásárakban is a trendforduló éve volt” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

“A befektetési célú lakásvásárlók idén azzal szembesülhettek, hogy a bérleti díjak csökkennek, ráadásul a lakásárak is a csúcson vannak. A hozamok csökkenése miatt újabb ingatlan vásárlása számukra már nem volt jó üzlet, ezért idén már a saját célra vásárló vevők uralták a lakáspiac keresleti oldalát. A külföldi turisták eltűnése miatt Budapest belső kerületeiben a rövid távú lakáskiadás is leállt 2020-ban, ami lejtőre küldte az albérletárakat. Ősz végére pedig már országos trenddé vált a bérleti díjak csökkenése.” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Ehhez jött még, hogy a járvány miatt a külföldi vásárlók is távol maradtak a piactól, így a lakásárak elkezdtek a hazai vásárlók anyagi lehetőségeihez igazodni.

A magyarországi lakáspiac igazi hullámvasútra ült fel 2020-ban. A korábbi évekhez hasonlóan erősen indult a január-február, de a koronavírus hazai megjelenése márciusban derékba törte a lendületet. Az első hullám heteiben jelentősen, 40-50 százalékkal vagy még nagyobb mértékben elmaradt az egy évvel korábbitól. Őszre visszakúszott a kereslet és az ingatlanpiaci forgalom a tavalyi szintre, de októbertől megint a kivárás jellemezte a vevőket és az eladókat is a 2021-től életbe lépő extra lakástámogatások miatt.

Így alakultak az árak

Az ingatlan.com adatai szerint az idei árcsökkenés majdnem minden településméretre jellemző volt. Akik idén adták el a fővárosi lakásaikat, azok a járvány magyarországi megjelenése előtt, februárban négyzetméterenként átlagosan 722 ezer forintos árat kaptak, akik pedig decemberben, azok 681 ezer forintot. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján 6 százalékkal ment lejjebb az magánszemélyek által eladott lakások négyzetméterára egy év alatt.

A többi városban is 6,4 százalékkal, 367 ezerről 343 ezer forintra mérséklődött a négyzetméterár február óta. A községekben pedig 2,6 százalékkal 203 ezer forintra. Egyedüli kivételnek a megyei jogú városok számítanak, ahol 4,2 százalékkal 379 ezer forintra nőttek az átlagos eladási négyzetméterárak az ingatlan.com adatai szerint. “Továbbra is igaz tehát a trend miszerint a lakáspiac motorja a regionális központként is működő nagyvárosokba költözött.” - fogalmazott Balogh László

Érezhető drágulás nélküli jövőkép

A járványból adódó bizonytalanság miatt egyelőre nehéz konkrét előrejelzéseket adni a lakáspiac jövőbeni alakulására. Nagy kérdés, hogy mikor kezdődhetnek el a tömeges oltások, mikor kezd felívelő pályára állni a gazdaság, mikor kezdenek javulni a munkanélküliségi adatok. Az ingatlan.com szakértője szerint az eddigi ingadozások után extrém fordulatok nem várhatóak a piacon: “A lakáspiac sajátosságaiból adódóan van egy alapvető stabilitás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben is lesznek háztartások, amelyek eladni és vásárolni szeretnének, például gyermekek születése miatt vagy akár szét- vagy összeköltözésből adódóan.” Mindezek a tényezők a lakáspiaci forgalomnak támaszt adnak. Balogh László példaként említette a legutóbbi, 2008-ban elmélyülő válságot. A kétezres évek közepén magas fordulatszámon pörgött a lakáspiac, a magánszemélyek között 2007-ben több mint 180 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, 2008-ban közel 140 ezer, majd krízis visszavetette a forgalmat, de 2009-től így is évente azért 83-86 ezer adásvétel született, később - 2014-től nőtt az adásvételek száma a tavalyi lendületvesztésig, a járvány idei megjelenése pedig tovább csökkentette az adásvételek számát.

Várhatóan az állami lakásprogram új elemei, a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csokos lakások illetékmentessége mellett a 3 milliós lakásfelújítási támogatás segítheti majd az élénkülést. Utóbbiról a szakember azt is elmondta, hogy kétféle hatást gyakorolhat a program: egyrészt a felújítandó lakások iránti keresletet élénkítheti, de a másik oldalról lehetnek olyanok, akik inkább a felújítást választják a költözés helyett, ezért ők nem jelennek majd meg vevőként a piacon. Az ingatlan.com szakértője az árak jövőbeni alakulásáról elmondta, érezhető drágulás nem várható, mert a megfizethetőség plafonja közelében vannak a lakásárak a legtöbb településen. Balogh László szerint piaci élénkülés 2021-ben inkább az adásvételek számának növekedésében lesz tetten érhető.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo