Népbetegség cikkek
Kábítószerként függünk a cukortól
Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.
Megtérülés helyett társadami hatást számol Bill Gates
A Microsoft alapítója és egykori vezére évekkel ezelőtt tűzte zászlajára a szegények egészségének javítását. Eddig javarészt kölcsönöket osztott szét alapítványa, de újabban befektetőként is fellép a gyógymódok kutatásának versenyében.
Hatástalanokká válnak az antibiotikumok
Az ENSZ Világegészségügyi Szervezete (WHO) által kiadott, antibiotikumokról szóló első átfogó, globális jelentés rámutatott: fel kell készülnünk az antibiotikumok utáni korszakra, mert a rezisztens kórokozók miatt egyre hatástalanná válnak. Az orvosok túl sokat írtak fel belőlük, elegendő alkalmat kínálva a kórokozóknak, hogy kifejlesszék a rezisztenciát.
Fertőzéseket okoznak a melegedő európai tengerek
Az emberi eredetű klímaváltozás következtében melegedő vízhőmérséklet az oka, hogy a Balti-tengeren olyan baktériumok terjedtek el 2012-ben, melyek bélgyulladást okoznak az emberi szervezetben. Alaposan meg kell ezentúl gondolnunk, melyik tengerhez menjünk nyaralni?
Stressz miatt is beteget jelentenek a fiatalok
Egy brit kutatás szerint a fiatal munkavállalókra sokkal jellemzőbb, hogy beteget jelentenek a stressz miatt, mint idősebb társaikra. A fiatalok körében több az elvárás, de a tüneteket is jobban felismerik.
Ma van az AIDS világnapja
A WHO, az UNICEF és az UNAIDS közös jelentése azt mutatja, hogy az AIDS ellenes kampányok 15 százalékos csökkenést hoztak az új fertőzések terén az utóbbi 10 évben, valamint 22 százalék csökkenést az AIDS-el kapcsolatos halálozás terén az elmúlt 5 évben. A gyerekek azonban nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek.
Új népbetegségek a láthatáron?
Jelenleg érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben és laktózintoleranciában szenvedők számának folyamatos emelkedése. A súlyosabb következmények kialakulásának megelőzése érdekében fontos a betegségek időben történő felismerése, és a speciális diéta betartása.