hirdetés

Vajon Orbán Viktor rendelte azt a közvélemény-kutatást, ami pont azt az eredményt hozta, amit szeretne?

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint minden második magyar úgy véli, az uniós szankciók inkább Európának ártanak, és csak a megkérdezettek 12 százaléka állítja, hogy inkább Oroszország a szankciók kárvallottja.

hirdetés

A kormányhoz oly közel álló közvélemény-kutatók eredménye minden kétséget kizáróan megfelel a valóságnak. Pont olyan, mintha Kolumbusz idejében megkérdezték volna az embereket, hogy gömbölyű-e a Föld. Akkoriban 99 százalék azt mondta, a Föld lapos és négy elefánt tartja. Egyszerű számszaki kérdést vetni hót tájékozatlan emberek elé jelentős kormányzati propagandát követően, biztos siker. Teljesen korrekt eljárás és igazol bármit, amit csak szeretnénk. A számok pedig e kérdésben nem nagyon bonyolultak, talán az oly független Nézőpont Intézetnél is érthetnék.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számai egyértelműen mutatják, hogy a szankciók bizony keményen hatnak az orosz gazdaságra, amely már az idén, és a következő évben is zsugorodik. Ráadásul olyan mértékben, hogy esélye sincs egy pozitív fordulatra. Eközben Németország kivételével minden komolyabb gazdaság erősödik. Berlinnek is csak a következő évben kell recesszióra számítania, az idén még nem.

További szomorú hír, hogy még az oroszok is úgy gondolják, a szankciók komolyan ártanak gazdaságuknak, dehát természetesen a Nézőpont kérdezettjei még az érintetteknél is jobban tudnak mindent.

A világon tehát egyedül mi vagyunk, ahol az emberek fele szerint az uniós szankciók inkább Európának ártanak, mint Oroszországnak. Kellene tehát egy Hókuszpók, aki egy varázsütésre megszüntetné a szankciókat és utána minden jó bekövetkezne. Orbán Viktor szerint például azonnal felére esnének az energiaárak. A háború ezek szerint pedig nyugodtan folytatódhatna, Putyin továbbra is ezrével küldhetné vágóhídra katonáit és ukrán civileket, katonákat. Ahogy neki tetszik, ez tényleg jó lenne. Bátran közelítheti a világot akár egy III. világháborúhoz és nyugodtan fittyet hányhat a nemzetközi jognak. Majd ráfogjuk mindezt Amerikára, mint a háttérben álló nagy gonoszra. A Fidesz szavazóinak túlnyomó többsége amúgyis biztos abban, hogy mindenért Amerika a hibás. A NATO-ba pedig azért léptünk be annak idején, hogy ez a sötét gonosz azért jól megvédjen minket. Nyilván a jóktól is, hogy teljesen egyértelmű legyen az összefüggésrendszer.

És pont a "független" közvélemény-kutatás eredményének megjelenésének napján, teljesen véletlenül felbukkant a nemzeti konzultáció kérdőíve is a szankciókról. Minden tiszteletünk a propagandistáké, ennél szebben egy balettelőadást nem lehetett volna megkoreografálni. A hattyú halála ehhez képest egy fércmű.

 

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo