Vajon Orbán Viktor rendelte azt a közvélemény-kutatást, ami pont azt az eredményt hozta, amit szeretne?

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint minden második magyar úgy véli, az uniós szankciók inkább Európának ártanak, és csak a megkérdezettek 12 százaléka állítja, hogy inkább Oroszország a szankciók kárvallottja.

A kormányhoz oly közel álló közvélemény-kutatók eredménye minden kétséget kizáróan megfelel a valóságnak. Pont olyan, mintha Kolumbusz idejében megkérdezték volna az embereket, hogy gömbölyű-e a Föld. Akkoriban 99 százalék azt mondta, a Föld lapos és négy elefánt tartja. Egyszerű számszaki kérdést vetni hót tájékozatlan emberek elé jelentős kormányzati propagandát követően, biztos siker. Teljesen korrekt eljárás és igazol bármit, amit csak szeretnénk. A számok pedig e kérdésben nem nagyon bonyolultak, talán az oly független Nézőpont Intézetnél is érthetnék.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számai egyértelműen mutatják, hogy a szankciók bizony keményen hatnak az orosz gazdaságra, amely már az idén, és a következő évben is zsugorodik. Ráadásul olyan mértékben, hogy esélye sincs egy pozitív fordulatra. Eközben Németország kivételével minden komolyabb gazdaság erősödik. Berlinnek is csak a következő évben kell recesszióra számítania, az idén még nem.

További szomorú hír, hogy még az oroszok is úgy gondolják, a szankciók komolyan ártanak gazdaságuknak, dehát természetesen a Nézőpont kérdezettjei még az érintetteknél is jobban tudnak mindent.

A világon tehát egyedül mi vagyunk, ahol az emberek fele szerint az uniós szankciók inkább Európának ártanak, mint Oroszországnak. Kellene tehát egy Hókuszpók, aki egy varázsütésre megszüntetné a szankciókat és utána minden jó bekövetkezne. Orbán Viktor szerint például azonnal felére esnének az energiaárak. A háború ezek szerint pedig nyugodtan folytatódhatna, Putyin továbbra is ezrével küldhetné vágóhídra katonáit és ukrán civileket, katonákat. Ahogy neki tetszik, ez tényleg jó lenne. Bátran közelítheti a világot akár egy III. világháborúhoz és nyugodtan fittyet hányhat a nemzetközi jognak. Majd ráfogjuk mindezt Amerikára, mint a háttérben álló nagy gonoszra. A Fidesz szavazóinak túlnyomó többsége amúgyis biztos abban, hogy mindenért Amerika a hibás. A NATO-ba pedig azért léptünk be annak idején, hogy ez a sötét gonosz azért jól megvédjen minket. Nyilván a jóktól is, hogy teljesen egyértelmű legyen az összefüggésrendszer.

És pont a "független" közvélemény-kutatás eredményének megjelenésének napján, teljesen véletlenül felbukkant a nemzeti konzultáció kérdőíve is a szankciókról. Minden tiszteletünk a propagandistáké, ennél szebben egy balettelőadást nem lehetett volna megkoreografálni. A hattyú halála ehhez képest egy fércmű.

 

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo