hirdetés

Útmutató a selfie korosztályhoz

Az Y generáció legidősebb tagjai harmincas éveik derekán járnak, a legfiatalabbak most lépnek ki a munkaerőpiacra. Az interneten nőttek fel, tájékozottak, ezért nehéz bepalizni őket. Kezdeményeznek, és véleményük van mindenről. Sajátos szokásaikat, stílusukat munkaadóként is jó, ha ismerjük, egyrészt, hogy megfelelően tudjuk motiválni őket, másrészt, hogy kihasználjuk újszerű képességeiket.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az ezredfordulósok a most 18–33 éves fiatalok, akik 2000 táján kezdtek kilépni a nagybetűs életbe. Ők a nagy recesszió korosztálya, a digitális világhoz szokott „iGeneráció”, a despota államfőket mobiltelefonnal és Molotov-koktéllal a kezükben elkergető „Arab tavasz-nemzedék”. Legidősebbjeik épp most kezdenek befolyásos pozíciókba kerülni a kormányzatokban és a multiknál. Élettársat online társkereső oldalakon találnak maguknak, filmeket a Netflixen és egyéb on-demand szolgáltatásokkal néznek. Hősük Edward Snowden. Ők választották meg Obamát, és csalódtak benne, amikor a bankmentésre helyezte a hangsúlyt, nem az állásteremtésre. Embertársaikban kevésbé bíznak, mint szüleik tették. Talán mert már túl sok online simliskedőt láttak lebukni. Ha vásárlásról van szó, nehéz átejteni őket. Az adott termékkörre szakosodott bloggerek véleményei alapján döntenek.

Kép:Fotolia

Szülőkkel lakók

Szüleik a világháború utáni gyors népszaporulat gyümölcsei, a babyboom-generáció tagjai (idehaza: a Ratkó-korszak gyerekei). Míg ők bőségben éltek, és hozzászoktak, hogy nyakra-főre mindent – kocsit, házat, robogót, nyaralót – vehetnek hitelre, csemetéiknek a 2008 utáni krízis uralta világ jutott, amit anyu és apu adósított el. Egyes szociológusok korosztályos feszültséget emlegetnek ezért. Ráadásul nekik az évtizedek óta legkedvezőtlenebb kilátásokat mutató foglalkoztatási piacon kell boldogulniuk. Spanyolországban és Görögországban a 25 év alattiak fele nem talál munkát, uniós szinten 23,3 százalék volt az átlag 2012-ben, Magyarországon 25 százalék a 29 év alattiak között, és Amerikában is 30–37 százalék körül mozgott a ráta az elmúlt években.

Az ezredfordulósokat bumeránggyerekeknek is szokták nevezni: visszaköltöznek a családi fészekbe, és sokan ki sem repülnek onnan. Idehaza a 29 évesnél fiatalabbak 71 százaléka lakik még otthon. 2004-ben 65, 2008-ban 68 százalék volt ez az arány. Anyagi támogatást kapnak a szülőktől, lassabban érnek meg, lassabban nőnek fel.

Generáció számokban

Kik ők?

A 1980 és 1995 között születettek

Hányan vannak?

Magyarország: 2,3 millió (15–34 év közöttiek)

USA: 76 millió (43%-uk nem fehér bőrű)

Kína: 240 millió (csak az 1980–1990 között születettek)

Arab világ: 100 millió

Kétarcú munkavállalók

E korosztály tagjai között sok a kétarcú munkavállaló, aki nappal a megélhetéséért dolgozik, este pedig a saját kreatív szenvedélyét éli ki azzal a vággyal, hogy egy nap talán abból fog megélni.

Az Y generáció célja: értelmet adni az életének. Ez befolyásolja tagjai pályaválasztását is. Jobban érdekli őket, hogy valami változást hozzanak a világba, és pozitív inputot nyújtsanak, mint hogy kizárólag az anyagi javakat hajkurásszák. Elutasítják a hatalmi szervezetek kánonját, nem adnak a tekintélyre; inkább a saját tapasztalatukból szűrnek le tanulságokat, s élményeik érvényességére alapozva alakítják ki nézeteiket. Egy mélyreható korszakváltás, egy gyökeresen átalakuló világ tagjai, akik tudják, hogy szinte semmi sem biztos, holnap minden a feje tetejére állhat. Fütyülnek a hazafiságra, a házasság intézményére, a dogmatizált vallásra és az individualizmusban keresik útjukat. Életük legbejáratottabb segédletei a marihuána, a Facebook és a selfie-fotók. A wifinek és az okostelefonoknak köszönhetően bármikor kifejezik véleményüket az interneten. Nincs az a diktatórikus rendszer, amely hosszabb távon el tudná nyomni a hangjukat.

Az „ezredfordulósok” platform-agnosztikusak. Szeretik, ha a tartalmakat akkor fogyaszthatják, amikor kedvük van, és tetszés szerinti eszközön.

Új üzleti modellek

Nemcsak a recesszió, de a régi üzleti modellek fellazulása is kihat az ipszilonosokra. A közösségi összefogásra alapozó megoldások – például a tömegfinanszírozás –, valamint saját életterük megosztása (couchsurfing.com), bérbe adása (airbnb.com), a benzinpénz megosztása extra utas beültetésével (a régi „telekocsi” módszer újraélesztése, nálunk: oszkar.com, külföldön: Uber, Lyft), mind tipikusan Y generációs üzleti megoldások, amit a fiatalok találtak ki, és működtetnek. Ezeket nagyfokú transzparencia s az elszámoltathatóság jellemzi. Mindenkiről recenzió születik ezeken a honlapokon, és aki nem nyújt jó szolgáltatást, vagy nem viselkedik jól, az több negatív kritikát is begyűjt, ami persze elijeszti a következő kuncsaftokat.

A tiszteletben van az igazi generációs különbség?
Egy friss, nagymintás hazai kutatás kimutatta, hogy az eltérő generációkba tartozó munkatársak nehezebben találják meg egymással a hangot, mint saját kortársaikkal. A generációs különbségek kihatnak a munkahelyi együttműködés hatékonyságára is. De hogy lehet sikeres a generációk együttműködése?
A megosztáson alapuló biznisz mindenütt felívelőben van, volumenét még az adóhivatalok és állami statisztikai intézetek sem tudják felmérni. A közgazdászok is csak tapogatóznak. Egy biztos, ezek a lehetőségek csökkentették a gépjármű vagy a vidéki nyaraló vásárlásának szükségességét.

A hagyományos márkák is az Y generáció kedvenc brandjein keresztül érik el a mai fiatalokat: a Macy’s amerikai áruházlánc a YouTube-on működő Maker Studios-on indít divat- és életmódcsatornát és The Next Style Star címmel divattervezői versenyt 10 ezer dolláros fődíjjal, csak hogy becsalogassa a huszonéveseket az üzleteibe. Az NBCUniversal Curve Films néven külön céget hozott létre belső célra: kisfilmekben magyarázza el a reklámügynökségek munkatársainak, hogyan célszerű megközelíteni a hirdetők által kulcsfontosságú fogyasztóknak tartott Y generációt. Használati utasításként 108 oldalas kiadványt jelentettek meg. Természetesen a filmek e-mailben szereplő online linkekre kattintva nézhetők meg.

A kibertér mindenhova elér. Míg a múltbeli elnökök csak a Fehér Házba beengedett kamerákon keresztül voltak láthatóak, ma már Obamának is hakniznia kell tévéshow-kban, hogy releváns maradjon a fiatalok számára. Az Y generáció lazább közéleti diskurzust vár el. A karót nyelt agitálók unalmas szócséplése már nem trendi.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo