hirdetés

Újév szeptemberben: férfias, színes, kalapos

Szeptember a divatvilág újéve. Ebben az iparágban tulajdonképpen évente kétszer is van ilyen, a mostani azonban talán a szokásosnál annyival izgalmasabb a ruhák viselői szempontjából, hogy a nyári kánikula után az embernek ismét van kedve felöltözni.
hirdetés

Az idei őszi–téli szezonban még dominánsabb lesz a hölgyeknél már egy évvel ezelőtt is trendi arany. Akár tetőtől talpig is hordható – elsősorban természetesen alkalmai darabként –, de a kiegészítőkben, kisebb darabokban irodai viseletként is remekül helytáll. Aki feltűnőbbre vágyik, ötvözheti egy másik, igen határozott trenddel, a barokk túldíszítettséggel. Itt azonban fontos a mértékletesség: egyszerre egy barokkos darab éppen elég. A másik vezető trend a lakk, ami cipőn vagy táskán mutatós irodai viselet lehet. Divatos a rengeteg minta, elsősorban a geometrikus kelmék, azok közül is a kockás az abszolút favorit. Mintás ruhák esetében különösen fontos a jó szabásvonal. Egy jól megválasztott modell több kilóval karcsúbbnak mutathat bárkit, de sajnos nem nehéz mellényúlni sem. Akinek tetőtől talpig túlzás a minta, válasszon legalább egy feltűnő kendőt. A továbbra is divatos csipke mellett ebben a szezonban a szőrmék, bőrök, kötött anyagok és mindezek legváltozatosabb keveredése átütő irányzat. Sőt a kedvenc nyári, akár selyem darabok is használatban maradhatnak megfelelő kiegészítőkkel.

Újra előtérben a retro kalapok - kép: SXC

Az öltönyök által inspirált női öltözet tökéletes viselet a munkás hétköznapokban, de nem megvetendő estélyi stílusként sem. Nem kell félni az elférfiasodástól, egy jól szabott zakó, elegáns ing vagy akár a nyakkendő, néhány visszafogott ékszerrel legalább annyira kiemeli a nőiességet, mint a hagyományosabb öltözet.

A férfiruhatár egyik alapdarabja ebben a szezonban a kétsoros gombolású Chesterfield-kabát, mely a klasszikus eleganciát hozza újra divatba. Egyes bemutatókon például bársonygallérral került kifutóra ez az örök darab, a 60’as éveket idéző fekete-fehér vastag csíkos öltönyökkel kombinálva. Hasonlóan klasszikusnak számít a Chelsea-csizma, mely a beatkorszak óta szinte folyamatosan jelen van a férfidivatban. Előkerülnek más retró elemek is, így például az ingek alá külön rétegként felvett garbók, vagy a kockás öltönyök, amelyek mind a 70’es évek eleganciáját idézik. Az öltöny idén a szürke árnyalataiban pompázik, gyakran kockás. Sziluettje a 30’as években kedvelt homokóraformát eleveníti fel: bő szárú, derékon csíptetett nadrág, derékban szűkített zakóval. Gyakran mellénnyel kombinált. A legfontosabb kiegészítő a bőrkesztyű, a bátrabbak akár egészen extrém, szegecsekkel kirakott darabot is választhatnak. A szezon divatikonjai egyértelműen a 60-as években karrierje csúcsán álló Marcello Mastroiani és Alain Delon.

A jóga az új golf
A trendek nem csak a divatban változnak olykor érdekesen. Előfordul, hogy a programok között is elfogadottá, sőt szinte elvárássá válik olyasmi, ami korábban csak a furcsa kevesek szokása volt. Ez történt a jógával. Sokak tapasztalhatták, hogy a koktélbárba szervezett üzleti találkozók – főként, ha bizonyos szempontból jól sikerülnek – többet ártanak, mint használnak a hosszú távú közös üzletnek. A kötetlen, nyakkendő nélküli összejövetelek üzleti szerepét ugyanakkor senki nem kérdőjelezi meg. Lehetőséget teremtenek kapcsolatok elmélyítésére és arra, hogy „mintegy mellékesen” megbeszélhessenek számos fontos kérdést az üzleti partnerek. Régóta erre szolgál a közös testedzés.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo