hirdetés

Sorban kapja a pofonokat Donald Trump

Se a világnak, se Magyarországnak nem mindegy, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az ellenzék által rendkívüli módon lesajnált Joe Biden elnök csapata a félidős választásokon minden várakozást felülmúlóan szerepelt.

hirdetés

Az elemzők szinte egybehangzóan azt várták, hogy az USA félidős választása után a szenátusban többséget szereznek a republikánusok. A remélt földcsuszamlásszerű győzelem azonban teljesen elmaradt. A legtöbbször lehülyézett, kinevetett, szenilisnek kikiáltott Joe Biden mint kiderült, egyáltalán nem leírható.

Nem jött össze Trumpnak (Fotó: depositphotos)
Nem jött össze Trumpnak (Fotó: depositphotos)

Most Georgiában a megismételt szenátusi választáson ismét a demokrata jelölt győzött, ugyan kis többséggel. Így azonban még a remélt szenátusi szavazategyenlőség sem sikerült a szenátusban a republikánosoknak. A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock maradhat a helyén.

Az MTI beszámolója szerint Raphael Warnock a szavazatok 97 százalékának összesítése után mintegy 40 ezer szavazattal állt republikánus kihívója Herschel Walker előtt, ami behozhatatlan előnyt jelent.

Négy héttel ezelőtt hasonlóan szoros küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött, akkor 37 ezer voks volt a két politikus közötti szavazatkülönbség.

A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyikük sem szerezte meg a szavazatok több, mint 50 százalékát.

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a Kongresszus felsőházában, a Szenátusban a következő két évben 51-49 arányú demokrata többség lesz. Az alsóházban a Képviselőházban már korábban eldőlt, hogy a republikánusok lesznek többségben: 223 képviselővel rendelkeznek majd, míg a demokraták 212-vel.

Az új, 118. Kongresszus január 3-án alakul meg Washingtonban.

Donald Trumpnak most főhet a feje. A szenátusi bukta azt jelenti, hogy a demokraták újra keményen üthetik és a Republikánus Párton belüli kihívói is jóval nagyobb eséllyel pályázhatnak az elnökjelöltségre. Ezenkívül az ellene indított több tucat jogi eljárás is veszélyt jelent számára. Egy mostani ítélet szerint két cégénél bűnszervezetben folyt az adócsalás és nem nehéz megjósolni lesz még más is, ami nem fényezi a volt elnököt, aki Orbán Viktornak nagy reménysége.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo