Önnek megér egy tusfürdő 32 tengerimalacot?

Sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy pontosan mit is kenünk a bőrünkre, ahogyan azzal sem, hogy egy-egy állatnak mit kell elviselnie azért, hogy a polcokra kerüljön a kedvenc termékünk. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a Kísérleti állatok védelmének világnapja április 24-én.

Az Európai Unióban 2013. március 11-étől már nem tesztelhetnek állatokon kozmetikai termékeket, illetve eladni sem lehet azokat az EU területén. Sok helyen azonban még nem védik az állatokat hasonló törvények. Kínában és Japánban például csak olyan kozmetikumokat forgalmaznak, amelyeket állatokon is leteszteltek már. Ezenkívül a kozmetikai szerek alkotórészei sem jelentenek garanciát arra, hogy az adott készítmény sosem került állat közelébe. A világon évente mintegy 100 millió állaton végeznek kísérleteket, és a tesztalanyok 31 százalékát csak és kizárólag kozmetikumok tesztelése miatt tartják ketrecben. A Kísérleti állatok védelmének világnapján, április 24-én az állatbarát megoldásokon a hangsúly.

Kép:Pexels

Amit tudni kell az állatkísérletekről:

  • Főként nyuszikon, egereken, tengerimalacokon és patkányokon tesztelik a kozmetikai termékeket.
  • Csupán egy bőrérzékenységi vizsgálat miatt nagyjából 32 tengerimalacot vagy 16 egeret használnak. Ennyi állaton nézik meg, hogy a bőrükön vagy a bőrük alá nyomva fellép-e gyulladás vagy irritáció az adott anyagtól.
  • A nyuszikon tesztelik a szemet esetlegesen irritáló anyagokat. Ehhez a szemükbe csöppentik a vizsgált folyadékot, és azt figyelik meg, hogy pontosan mikor és mennyi adagtól jelentkezik gyulladás vagy irritáció.
  • A kísérleti állatok gyakran az egész életüket egy ketrecben élik le.
  • Az állatkísérletek sokszor nem világítanak rá az emberekre gyakorolt hatásokra. Ráadásul ma már vannak olyan megoldások is, amelyekkel helyettesíteni lehetne ezeket a kísérleteket.
Tömegesen halnak ki az állatok miattunk
Tömeges kihalásról vagy kihalási eseményről akkor beszélhetünk, ha a teljes Földre kiterjedően megállapítható, hogy rövid időn belül nagyszámú faj kihal. A Föld 4,54 milliárd éves történetében öt jelentős, tömeges (a fajok több mint felét érintő) kihalást különböztethetünk meg, a mostaniért az ember felel.
Sokan azt gondolják, hogy szinte lehetetlen olyan kozmetikumot találni, ami semmilyen szinten nem érintkezett állatokkal, akár a tesztelés, akár az összetevők tekintetében, de ez nem igaz. Sok olyan cég van, amely kiáll az állatkísérletek megszüntetése mellett, és aktívan tesz is azért, hogy az állatoknak ne kelljen az emberek szépsége miatt szenvedniük. Ha szeretnénk részt venni a küzdelemben, akkor egy egyszerű internetes kereséssel is utánajárhatunk, mennyire törődik az állatokkal az adott kozmetikumot forgalmazó cég. A másik és egyben biztos garancia a Vegan Society hivatalos Vegan védjegye. Ezzel a védjeggyel csak azokat a termékeket látják el, amelyek mentesek az állati eredetű alapanyagoktól, és nem tesztelték őket állatokon – olvasható a CD Reinheitsgebot közleményében.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo