Népvándorlás a megélhetésért

Hetente emberek százai vándorolnak az ország egyik feléből a másikba, hogy állásuk legyen. Az ok egyszerű: míg keleten egyre kevesebb a munka, nyugaton fellendült az ipar, aminek munkaerőre van szüksége.

Sokan ingáznak - kép: Pixabay

„Emberek százai vándorolnak heti szinten az ország egyik feléből a másikba, hogy dolgozhassanak” – mondta Csákvári Róbert, a Work Force Kft. ügyvezető igazgatója. A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság vezetője megjegyzi: „ennek oka, hogy míg az ország bizonyos részein munkaerőhiánnyal küzdenek, addig a keleti és a déli régiókban nagymértékű munkanélküliség tapasztalható, ahonnan elcsábíthatók az emberek a biztos munkáért”.

A Work Force Kft. felméréseiből ráadásul az is kiderül, hogy nem pusztán kereslet van a munkára, hanem kínálat is: a munkavállalók 10 százaléka hajlandó elhagyni otthonát egy állásért. Ezzel az országban újra fellendülni látszik a munkahelyi mobilitás, azaz az emberek már nem csak közvetlen környezetükben keresnek munkát, de hajlandóak akár az ország egyik feléből a másikba költözni.

„Ilyen esetekben a legkézenfekvőbb megoldás a munkaerő-kölcsönzés, ami mind a cégeknek, mind a munkavállalóknak megéri” – állítja Csákvári Róbert. A vállalatok például professzionális segítséget kapnak a munkaerőhiány orvoslására. Ez sokszor kell is, hiszen „több iparág problémája annyira kritikus, hogy az országos hálózat mellett egy külön toborzási csapatot kell foglalkoztatnunk a hiány enyhítésére” – jegyzi meg az ügyvezető igazgató. Jelenleg az operátorok, betanított munkások, targoncások, és jól képzett szakmunkások (lakatos, hegesztő, CNC-forgácsoló, autószerelő) iránt nőtt meg a kereslet az ipar részéről. „Társaságunk heti szinten is több száz kölcsönzött munkavállalót ’szállít’ az ország egyik feléből a másikba” – összegzi Csákvári Róbert. (Ráadásul a cégek előszeretettel véglegesítik a kölcsönzötteket.)

A munkavállalónak is jó ez a megoldás, hiszen sokszor sem a szállásért, sem a rezsiért nem kell fizetnie, ugyanis ezeket állja a munkáltató. Így anyagilag duplán is megéri neki a váltás: nemcsak bevételei nőnek meg, de költségei is csökkennek. Az ügyvezető szerint a munkavállalók előtt így olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyek a jelenlegi lakhelyükön várhatóan sosem adódnának. (Már a munkavállalók sem tartanak a köclsönzéstől.)

9+1 tipp, ha költözik a cég
Egy cég elköltöztetése nehéz, bonyolult és fáradtságos dolog, ezért a legtöbb vállalkozás sokáig halogatja. Hogy mikor érdemes mégis amellett dönteni, hogy vállaljuk a hercehurcát? Ha a hely, ahol dolgozik a vállalkozásuk, bármilyen szempontból is akadályozza a munkavégzést.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo