hirdetés

Mozgalmasan indul a tavasz

Hétfőn kezdődik az országgyűlés tavaszi ülésszaka. Mintegy hatvan folyamatban lévő előterjesztés van a képviselők előtt a parlamenti honlap adatai szerint, a kormány ez időszakra vonatkozó jogalkotási programjában több mint negyven javaslat szerepel, és sarkalatos jogszabályok megalkotása is vár a képviselőkre. Az országgyűlés frakciói üléseznek ezen a héten. A két kormánypárti képviselőcsoport frakcióülése szerda este kezdődött Egerben, a háromnapos évadnyitóra minden miniszter és államtitkár is hivatalos. A szocialisták hétpontos gazdaságélénkító csomagjukat véglegesítik, az LMP az Új Ellenállás gyakorlati részletein és népszavazási kezdeményezésein dolgozik, a Jobbik a szerinte elhibázott, a gazdagokat támogató gazdaság- és szociálpolitika kiegyensúlyozására készít indítványokat.
hirdetés


Orbán Viktor megérkezik a Fidesz-KDNP egri frakcióülésére
Fotó: MTI

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egri kihelyezett frakcióülése - Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetők köszöntőjét követően - a miniszterelnök helyzetértékelő előadásával kezdődik, tájékoztatta az MTI-t a Fidesz-frakció sajtóosztálya. Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúlt eseményeiről - beleértve a nemzetközi tárgyalássorozatot is - ad tájékoztatást mondta el Krakkó Ákos sajtófőnök.

Szimpátiatüntetés

Fotó: MTI
Egerben, a Fidesz-KDNP háromnapos, zárt frakcióülése a helyszínének közelében mintegy ötvenfős csoport szimpátiatüntetést tartott szerdán a kormány és a kormányfő mellett. A tüntetők – miként a fotósok és az újságírók is – a hotel bejáratától mintegy húsz méterre várakozhattak a kijelölt helyen, a szállodást ugyanis nem lehetett megközelíteni, a közvetlenül az előtt lévő parkolót is lezárták. A tüntetők a többi között „A nemzet a kormány mellett”, „Hands off Orbán Viktor”, „Hands off Hungary”, „Szeretünk, Viktor”, „Viktor, tarts ki, veled vagyunk!” feliratú táblákat tartottak fel. Először délután kettőkor vonultak a Hotel Egerhez, mert úgy tudták, akkor érkeznek a politikusok, azután hazamentek, s este visszatértek a szállodához.

A tanácskozás csütörtöktől lesz „interaktívabb", amikor a képviselők kérdéseket tesznek fel - jelezte a sjatóosztály. Ez a nap a kormányfő tájékoztatásával kezdődik. Ezt követően a jövőt érintő tennivalókról lesz szó, a kormánypárti képviselők várhatóan a parlament tavaszi ülésszaka elé kerülő törvényjavaslatokat vitatják meg. Szóba kerülnek várhatóan az országgyűlés működésével kapcsolatos indítványok. A képviselők írásban előre is jelezhették a miniszterelnökhöz szóló kérdéseiket. A sajtófőnök szerint biztosan szóba kerül a járási rendszer vagy a devizahitelesek problémája is. Pénteken szekciókban ülnek össze a frakció kabinetjei, a résztvevők szakpolitikai kérdésekről tárgyalnak, és meghallgatják az illetékes minisztereket, államtitkárokat a legaktuálisabb témákban. A KDNP - a korábbi gyakorlattól eltérően - nem a közös frakciószövetségi ülés előtt, hanem utána, pénteken tart majd külön tanácskozást.

A Jobbik csütörtökön és pénteken tartja Budapesten kétnapos évadnyitó frakcióülését. Az ellenzéki párt sajtófőnökének tájékoztatása szerint a tavaszi ülésszak során hangsúlyosan foglalkoznak a szegénység mértékének csökkentésére és az emberek megélhetésének javítására irányuló javaslatokkal, és számos indítványt nyújtanak be az országgyűlésnek a szerintük elhibázott, a gazdagokat támogató gazdaság- és szociálpolitika kiegyensúlyozására. A párt prioritásként kezeli a munkavállalók megvédését, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatását is, és benyújtja saját közmunkaprogramját a parlamentnek. Nagy hangsúlyt fektetnek a magyar mezőgazdaság talpra állítására, az élelmiszerfeldolgozó-ipar, a családi gazdaságok megerősítésére és a helyi piacok kérdéskörére is. Mindezeken kívül kiemelten kezelik az EU és a nemzetközi pénzügyi szervezetek - mint fogalmaztak - diktátumaival, gyarmatosító törekvéseivel szembeni fellépést, s ezzel összefüggésben napirendre próbálják vétetni a Magyarország EU-tagságával kapcsolatos uniós eseti bizottság létrehozását is - mondta az MTI-nek a párt sajtófőnöke.

Az LMP pénteken és a jövő héten is frakcióülést tart. A párt frakcióvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy továbbra is „nyomás alatt akarják tartani a kormányt, hogy vonja vissza a demokratikus intézményrendszer leépítését célzó intézkedéseket". Miután döntöttek a frakciót érintő személyi kérdésekről - vagyis a mandátumáról lemondott Kaufer Virág pótlásáról és Jávor Benedek személyében megválasztották az új frakcióvezetőt -, a párt most arra készül, hogy a „december 23-ai lendülettel folytassák a munkát". A mostani frakcióüléseken kidolgozzák az akkor meghirdetett úgynevezett Új Ellenállás gyakorlati részleteit. Elemezni fogják, hogy érdemes-e most tavasszal elindítaniuk a népszavazási kezdeményezésüket. A frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalói jogokat érintő kérdéseket már jóváhagyta az OVB, de a nyugdíjra vonatkozóakat - néhány órával a határidő lejárta előtt - egy állampolgári beadványban megtámadták. A pártnak ezért döntenie kell arról, hogy külön-külön kezdjék-e el gyűjteni az aláírásokat, vagy bevárják a többi kérdés jóváhagyását. Az LMP a tavaszi ülésszak során továbbra is napirendre szeretné vetetni a párt- és a kampányfinanszírozásra vonatkozó javaslatait.

Tiltakozó menet
Azok a szocialista képviselők, akik részt vesznek a Miskolcról a fővárosba tartó, Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó meneten, felmentést kaptak a frakcióülésen való részvétel alól. A polgármesterek és civilek által kezdeményezett menet – amellyel a parlamenti döntéshozók figyelmét akarják felhívni a hétköznapok gondjaira – a tervek szerint február 13-án, az országgyűlés nyitóülésére érkezik Budapestre.

Az MSZP pénteken Budapesten tartja szezonnyitó frakcióülését. A szocialisták több törvényjavaslattal készülnek a tavaszi ülésszak nyitányára. Véglegesítik hétpontos gazdaságélénkítő csomagjukat, amely a többi között ismét progresszív személyi jövedelemadót vezetne be, a korábban munkáltatói tb-járuléknak nevezett szociális hozzájárulási adót 3 százalékponttal csökkentené, a társasági adót 18 százalékra emelné, a felső áfa-kulcsot pedig a tavalyi szintre, 25 százalékra mérsékelné. Átalakítaná a bankadót is úgy, hogy az ne gátolja a vállalkozások hitelhez jutását. A képviselőcsoport ülésén szó lesz az MSZP Kelet-Magyarország-programjáról is - tájékoztatta az ellenzéki párt az MTI-t. Két alkotmánymódosító javaslatot már benyújtottak a szocialisták: az egyik - amit Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyével indokoltak - arra irányul, hogy az emberek népszavazással vonhassák meg bizalmukat az államfőtől, a másik pedig nagyobb részt azokat a jogi aggályokat orvosolná, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott, például helyreállítaná Jóri András korábbi adatvédelmi biztos mandátumát, aki 2014-ig az információs jogok országgyűlési megbízottjaként dolgozhatna.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo