Tízezrek látogattak Békéscsabára
Tévedés lenne azt hinni, hogy a kolbászhoz a pálinka illik. Tény, hogy disznóvágás előtt, egy kupica pálinka le kell, hogy csússzon. A bor ennél jóval nagyobb szerephez jut a disznótorokon és itt a Csabai kolbásztöltő versenyen is. A szép, fűszeres húsételhez inkább a bor való, a zsíros nehéz ételeket a bor ellensúlyozza, azzal öblíti le az ember a torkát. A pálinka előtte, csak ízesítésre szolgál. Dr. Janky remek ötletnek tartja, hogy az ország összes vidékéről meghívtak borászokat, akik boraikkal jól kiegészítették a kolbászkészítést.
30 pincészet versenyzett egymással
Idén először szabályos borversenyt is tartottak ezen a gasztronómiai fesztiválon, amelyre összesen 71 féle bort neveztek be. A Békéscsabai Kolbászfesztivál és Borvigadalomnak már hungarikum jellege is van, hiszen magyar alapanyagokból, magyar szokásoknak megfelelően készülnek a kolbászok. A borok is csak Magyarország különböző vidékeiről érkeztek, képviseltette magát a tokaji, az etyeki, a szekszárdi, a villányi, a balatoni borvidék. A csabai gasztronómiai fesztivál jó alkalom volt a magyar borok népszerűsítésére, hiszen az országban egyre több a külföldi bor, melyek nyomott áron kerülnek az üzletekbe. Mivel a fesztiválra rengeteg külföldi érkezett és több ezer magyar is részt vett, kitűnő alkalom volt ez, boraink népszerűsítésére.