Ezért aggódnak a magyar fiatalok

A magyar fiatalok az anyagi problémákat tartják a korosztályukat érintő legnagyobb kihívásának, a munkanélküliség már kisebb probléma, mint korábban. A fiatalok csaknem fele kivándorolna, de a többség csak ideiglenesen.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nyilvánosságra hozták az idei teljes Magyar Ifjúság Kutatást. A tanulmányt több egyetem és közvélemény-kutató szakértői jegyzik, utoljára 2001-ben készült hasonló felmérést. A most nyilvánosságra hozott tanulmány adatait még 2016-ban vették fel, ekkor közzé is tettek egy gyorsjelentést, a teljes dokumentumot viszont csak most hozták nyilvánosságra.

A munkanélküliség csökkent, de nagyobb gond a szegénység

A fiatalok többsége nem tudja, miből fog megélni idős korában
A hazai lakosság 82 százaléka számára kiemelten fontos, hogy anyagi gondoktól mentes időskort teremtsen magának – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből. Ugyanakkor arról, hogy az anyagi biztonság mit is jelent pontosan megoszlanak a generációk véleményei.
A Magyar Ifjúság Kutatás során nyolcezer magyarországi négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg többek között arról, milyen problémák nyomasztják őket leginkább, és hogyan tervezik a jövőjüket. A friss válaszok alapján a legtöbb fiatal az anyagi nehézségeket, szegénységet tartja a legnagyobb problémának. Ez változás a korábbi kutatáshoz képest, akkor még a munkanélküliség volt az első helyen. Ez most csak a harmadik helyre került, az alkohol elterjedése mögé – igaz, ez utóbbi számait igencsak felhúzza a kutatásban felülreprezentált 2000 erdélyi válaszoló, az ő körükben az alkoholproblémákat nevezték meg legtöbben, mint a fiatalokat érintő legsúlyosabb gondot. A magyarországi fiatalok körében a bizonytalanság, kiszámíthatatlan jövő hiánya végzett a második helyen, az alkohol csak az ötödik lett.

A megkérdezett fiatalok nagy része a szüleivel azonos vagy magasabb végzettséget szerzett. Ez a vidéki fiatalok 90, a budapestiek 75 százalékára igaz. Ugyanakkor jelentősek az eltérések a befejezett iskolai végzettség szintjei között: Észak-Magyarországon a 24-29 évesek több mint fele az érettségiig sem jut el, míg Közép-Magyarországon háromnegyedük legalább érettségivel rendelkezik.

Nem helyeslik, mégis kivándorolnának

A kutatás szerint a magyar fiatalok közel fele (47 százalék) szeretne külföldön dolgozni. Ez Leginkább a kárpátaljai, legkevésbé a felvidéki fiatalokról mondható el. Előbbiek háromnegyede Magyarországon is szívesen vállalna munkát. A legtöbben (69 százalék) a jobb megélhetés miatt, tapasztalatszerzésért vagy az otthoni rossz munkakörülmények miatt mennének ki. Letelepedés céljából csak 15 százalékuk válaszolta, hogy külföldre költözne. Igaz, ez változhat, mert akik már dolgoztak kint, általában nagyobb arányban mennének újabb hónapokra, évekre. Mind a külföldi tanulás, mind pedig a külföldi munka iránti hajlandóság inkább a férfiakra, városban élő, érettségizett 20–24 éves korcsoportra jellemző.

A kivándorlási szándék annak ellenére magas, hogy a fiatalok 40 százaléka szerint nem helyes, ha valaki, miután az állam pénzén tanult, külföldön kamatoztatja az itthon megszerzett tudás. Azzal az állítással, hogy „Magyarországon egyre kevesebb a fiatal, aki nyugdíjjárulékot fizetne és egyre több a nyugdíjas, ezért jó, ha külföldiek jönnek ide dolgozni”, a válaszolók 48 százaléka értett egyet, teljesen csak 18 százalék utasította el. A legnépszerűbb célország a 15-29 évesek között Németország, de évről évre nő az Ausztriába vándorló magyarok száma is. Nagy-Britannia csak a harmadik legnagyobb befogadóország, igaz, ide költöznek a legfiatalabbak: a 2001 óta ide költöző magyarok átlagéletkora 33 év, kiköltözéskor átlagosan 29 évesek voltak.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo