Daniel Perlman, a massachusetti Brandeis Egyetem biofizikusa alapjaiban forgathatja fel a reggelizés műfaját – állítják a trendszetterek.
A doktor kifejlesztette a kávélisztet, amiből koffeines palacsintát vagy éppen péksüteményt is készíthetünk, vagyis egyetlen ételben egyesíthetjük a reggeli két legnépszerűbb elemét. A zöld (pörkölés előtti, nyers) kávébabot kissé megsütik, majd finomra őrlik.
Az őrletből 4 gramm, vagyis körülbelül fél evőkanál annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. És még egészséges is, hiszen a zöld kávé klorogénsav (CGA) antioxidánst tartalmaz, amely a pörkölés során elvész, pedig ez csökkentheti a szív- és májbetegségek kockázatát és a kettes típusú cukorbetegség esélyét.
Baj csak akkor lesz, ha elfogy a kávé. Erre pedig van esély, az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek (mint például a kávé vagy a narancs) elérhetőségének és árának megváltozásában is.