Ellenzett mesterséges színek és ízek

Az élelmiszerek génkezelésének fogalmát ugyanúgy a felnőttek kétharmada ismeri, mint négy évvel ezelőtt, viszont kevésbé fontos a környezetbarát csomagolás, és a biotermékek térhódítása is várat még magára – állapította meg a hazai étkezési szokások felmérése során a GfK.

Az élelmiszerbiztonság egyes konkrét kérdései iránt mérsékelt érdeklődést mutat a magyar lakosság. Például az élelmiszerek génkezelésének fogalmát ugyanúgy csak a felnőttek kétharmada ismeri, mint négy évvel ezelőtt. A felmérés szerint az eljárást ismerők fele tartja károsnak a génkezelést, egy kisebbség előnyösnek, míg a megkérdezettek jelentős hányada közömbös a kérdésben.

Ugyanannyian (90 százalék) vélik fontosnak hogy az élelmiszer jó minőségű legyen, mint négy évvel korábban – állapítja meg a GfK. Szintén nincs változás az 1999-es kutatáshoz képest a mesterséges ízesítőanyagok, továbbá a tartósítószerek megítélésében. Az elutasítók jelenleg is enyhe többséget képviselnek 55, illetve 54 százalékkal. Nőtt viszont azok aránya, akiknek fontos, hogy az élelmiszer ne tartalmazzon mesterséges színezéket (52-ről 57 százalékra). A környezetbarát csomagolás négy éve még egy hasonló kutatás résztvevőinek 48 számára volt fontos, idén már csak 42 százalék az arány. A csomagolás a legkevésbé az ínyencek, legnagyobb arányban pedig a gyes-en, gyed-en lévő kismamák, továbbá az egészséges étkezésre törekvők számára fontos.

A részletes adatok azt mutatják, hogy a génkezelésről a 20-49 évesek az átlagot jóval meghaladó mértékben tájékozottak. Ebből a szempontból az iskolai végzettség játssza a legnagyobb szerepet. Amíg a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek fele hallott már a génkezelésről, addig a diplomások 83 százaléka. A legképzettebbek csoportjában kiemelkedően magas a génkezelést károsnak tartók aránya. Jövedelem szerint is világos tendencia rajzolódik ki: a magasabb jövedelműek tájékozottabbak, és ebben a körben a negatív vélemények aránya is nagyobb, mint a közepes vagy alacsony jövedelműek között. A génkezelést legnagyobb mértékben az egészséges táplálkozásra törekvők tartják károsnak.

A mesterséges ízesítő- és színezőanyagok, továbbá a tartósítószerek inkább zavarják a nőket, mint a férfiakat. Ebből a két szempontból szintén legmagasabb az egészségesen étkezők, illetve diplomások aránya. Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban figyelemre méltó, hogy a biotermékek pozíciója nem javult négy év alatt, a biotermékek iránti hangsúlyos igény egyelőre várat magára – állapítja meg a GfK.

Véleményvezér

Hatalmas öngól, nagyot ugrott az EU támogatottsága a magyaroknál

Hatalmas öngól, nagyot ugrott az EU támogatottsága a magyaroknál 

Milliárdok folytak a kanálisba.
Fóbia vagy valóság, hogy Putyin Európa ellen készül?

Fóbia vagy valóság, hogy Putyin Európa ellen készül? 

Oroszország hatalmas hadi készleteket halmoz fel, de ki ellen?
Republikánus fellegvárat bukott el Donald Trump

Republikánus fellegvárat bukott el Donald Trump 

A republikánus mennyországnak bealkonyult.
Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala

Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala 

A kárpátaljai magyarok is inkább az Európai Unióhoz szeretnének csatlakozni, mint Putyin rémhatalmához.
Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban

Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban 

Amerika gyakorlatilag megtámadja Venezuelát.
Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből

Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből 

A kenyérinfláció tűpontos jelzőszáma a gazdaság működésének.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo