Együk magunkat sikeresre

Az étkezés a rohanó mindennapokon a legtöbb ember számára inkább szükséges nyűg, mint élvezet, vagy épp olyan aktus, ami segít abban, hogy egészségesebbek és hatékonyabbak legyünk. Pedig a megfelelő módon abszolvált étkezés éppen erre képes.

Sokat várunk el magunktól, minden nap egyre többet és többet. Sikeresek akarunk lenni a munkában, vidámak és energikusak a családunk körében és persze az sem lenne baj, ha nem lennénk fáradtak már csak az edzőterem gondolatától is…

A megfelelő étkezéssel amellett, hogy a hosszú távú egészségünkről gondoskodunk, napokon belül is érezhető pozitív hatást is kiválthatunk. Felpörgetjük a metabolizmust, energikusabbak leszünk és még a kognitív képességeink is javulnak. (Sőt, még boldogabbra is ehetjük magunkat a következő szürke, őszi napokon.)

Lássuk, hogyan!

Kép: Pixabay

Mit igen? Mit ne?

Még ma csökkentsük a cukor fogyasztásunkat! Kezdjük azzal, hogy leállunk az üdítőkkel, és rászokunk a cukormentes kávéra és teára. Aztán jöhet a „jutalomfalatok” elhagyása. Ahol nem tudunk lemondani az édes ízről, a természetes cukorpótlók, például a stevia jelenthetnek megoldást.

Fontos lenne az is, hogy az étrendünk 80-90%-a növényi alapú legyen. Vagyis zöldségek és gyümölcsök. Ez nem hangzik egyszerűnek, de ha a desszert helyett gyümölcsöt választunk, és minden egészségtelen falatka helyett egy darab répát kapunk be, egészen könnyen megoldható. Vagy együnk például olajos magvakat helyette! Ezek kutatások szerint nagyjából 20%-kal csökkentik a koleszterinszintet. A dió emellett a kognitív képességekre is jó hatással van. Persze azért ne essünk túlzásokba, nagyjából napi két marék bőven elég.

Amiből még jelentősen többet kéne fogyasztanunk, az a halak. Felhívnánk a figyelmet, hogy az áldásos omega 3 még a szardíniában is ott van! (Egyébként is a halételek megújítása lehet a következő gasztro-divathullám.) Ezzel párhuzamosan üdvös lenne a húsfogyasztás csökkentése is. A szakemberek szerint hetente két csirkemell nagyjából elég egy embernek. Őseink akkor ettek húst, amikor elég szerencsések voltak, hogy vadásztak valamit – ez biztosan nem történt meg minden nap. A legjobb, ha szabad tartásból származó állat húsát fogyasztjuk, így kevesebb méreganyaggal és kemikáliával terheljük a szervezetünket. Mindez pedig nem csak a testünknek jó, de a környezetnek is!

Csökkentenünk kéne a szakértők szerint a tej- és tojásfogyasztást is. Utóbbiból heti 3-4 darab lenne az ideális, ha egyébként szükség van rá egy-egy recepthez, tört főtt burgonyával vagy banánnal helyettesíthető. A tejérzékenység egyre nagyobb nyilvánosságot kap, hisz egyre többen érintettek. Sokan azonban nem is tudnak róla, hogy a szervezetük esetleg nincs jóban a tehéntejjel. A szükséges kalciumot más forrásból, káposztából, brokkoliból vagy spenótból is pótolhatjuk, de választhatunk kecske vagy juh termékeket is, amelyeket könnyebben feldogoz a szervezet.

Kép: PP archív

Bár az alkohol nyilván nem éppen egészséges, van egy kivétel: a vörösbor. Ebből napi 1, maximum 3 pohárnyi kiváló antioxidáns, stressz oldó, jót tesz a vérnek és az anyagcserének. Szóval nem kell azért mindenről lemondani.  Van még egy jó hírünk ez ügyben: a kávé sem tilos, sőt! Napi két csésze kifejezetten jót tesz a fizikai és mentális fittségünknek. Sőt, egyesek szerint a Parkinson-kór és a demencia kialakulása ellen is hatékony.

5 tipp, hogy elkerüljük a felesleges kalóriákat a munkahelyen
Az irodában töltött dolgos hétköznapok alatt néha nehéz ellenállni egy-egy finom falatnak. Olykor bizony előkerül a fiók mélyéről a „vészhelyzetre” félretett nassolnivaló is. Mindez a reggeltől estig tartó ülőmunkával pedig nem a legjobb kombináció, hiszen könnyen felszaladnak a pluszkilók. Ha szeretnénk fittebbek és egészségesebbek lenni a mindennapokban, fogadjuk meg a dietetikus tanácsait és jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!
Lássuk a hogyant!

Az út közbeni étkezés rosszat tesz az emésztésnek. A nassolás még csak elmegy, de egy komplett étkezést elfogyasztani úgy, hogy közben le sem ülünk, biztosan nem egészséges. Leginkább azért, mert egyáltalán nem tudunk az ételre koncentrálni, így kevésbé rágjuk meg azt, viszont többet eszünk. Ha leültünk, az csak az első lépés. Ha tényleg az ételre akarunk koncentrálni, akkor ne ne olvassunk közben újságot se és az e-maileket se ilyenkor válaszoljuk meg. Éppen eszünk, el vagyunk foglalva. Nem érünk rá másra.

A kicsi, egészséges snackek nagyon hasznosak, energiát adnak és a rágás tényleg levezeti a feszültséget is. Kapjunk be pár szelet zöldséget bármikor, amikor szükségét érezzük. De a nagyobb étkezéseket igyekezzünk mindennap ugyanarra az időpontra időzíteni! Ezzel az anyagcserénknek is segítünk, de az agyunknak is – ha pontosan tudja, mikor jön az étel, nem kezd el feleslegesen órákkal előbb sóvárogni.

Ha szeretnénk kontrollálni, hogy mennyit eszünk, igyunk meg az étkezés előtt 10 perccel két pohár vizet. A falatok között is ihatunk, ez segíti a gyomrot. Azonban ha végeztünk, nagyjából 20 percig ne nagyon igyunk! Hagyjunk időt a gyomornak az emésztésre - a sok folyadék gyengíti az emésztőnedveket.

Figyeljünk rá, hogy ne együk tele magunkat! Addig együnk, amíg olyan 90 százalékosan tele nem vagyunk. Csodákat tesz az emésztéssel ez az apróság! Ne aggódjunk a maradék miatt, nem pazarlása buzdítunk. Tegyük el szépen és majd megesszük legközelebb.

Forrás: Lifehack.org

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo