Nyáron, a nagy melegben természetesen megnő az ásványvízfogyasztás. Ráadásul jóval egészségesebb is, mintha különféle üdítőket fogyasztanánk - gondoljuk legtöbben. De valóban így van ez, egyáltalán mire érdemes odafigyelni e frissítőkkel, és egy mostanában egyre népszerűbb változatukkal, az ízesített ásványvizekkel kapcsolatban.
Az üzletekben kapható igen széles választékot figyelembe véve, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) több érdekességre is szeretné felhívni a figyelmet:
- Cukortartalmuk változó, 2-4 g/100 ml között mozog. Ez ugyan kevesebb, mint az üdítőitalokban található értékek (általában 10-12g/100ml), de azért jó tudnunk, hogy gyakori fogyasztásukkal így is komolyabb mennyiségű cukor kerülhet szervezetünkbe;
- Némelyik tartalmaz gyümölcslevet is, ám ennek aránya elenyésző: 0.5 g/100 ml;
- Vagy természetes aromát, vagy egyszerűen aromát tartalmaznak;
- Nátrium-benzoáttal tartósítottak, de előfordul, a "tartósítószert nem tartalmaz" felirat is, ami az élelmiszerjelölési előírások szerint szabálytalan (az összetevőket kell feltüntetni, nem pedig azt, ami nincs benne);
- Energiatartalmuk 8 és 16 kcal/100 ml között változik. Ez az érték az üdítőknél 40-50 kcal/100ml, míg a "normál" ásványvizeknél 0 kcal/100 ml;
- Jelentős pozitívum, hogy nem színezettek;
- A csomagoláson/palackon lévő feliratok viszont sajnos számos esetben alkalmatlanok a fogyasztók tájékoztatására (olvashatatlanok).
Mindemellett az ásványvizekkel kapcsolatos általános tanács, hogy időnként váltogassuk a különböző márkák fogyasztását. Ugyanis mindegyik más és más ásványi anyagokat tartalmaz. Így, ha hosszú időn keresztül csak egyfajta terméket fogyasztunk, akkor bizonyos ásványokból akár túl sok is kerülhet a szervezetünkbe, míg másokhoz, amelyekre szükségünk lenne, továbbra sem jutunk hozzá.