Csokitorta reggelire?

Nem kell mindig megvonni magunktól minden finomságot, a csokoládé bizonyos esetekben jót tehet az egészségnek. Az ünnepi időszakok épp megfelelnek egy kis kényeztetésre.

 


Kép:sxc

A reggel a legjobb időszak arra, hogy édességet fogyasszunk - ebben egyetértenek a kutatók. Így ugyanis a napi természetes mozgás során lehetőségünk van ledolgozni a kalóriákat, és energiát is gyűjtünk a teendők elvégzésére. Kutatások szerint viszont akár a fogyásban is segíthet, ha egy teljes reggeli részeként csokitortával kezdjük a napot - adta hírül az MTI a brit The Daily Telegraph című napilap online kiadása nyomán.

Klinikailag elhízottnak számító önkéntesek egyik csoportja a Tel-avivi Egyetem kutatása keretében alacsony szénhidráttartalmú étrendet követett, amelyben a reggeli 300 kalóriás volt, míg a másik csoport 600 kalóriás, kiegyensúlyozott, teljes reggelivel indíthatta a napot. Ez utóbbi étrend reggelije tartalmazott csokitortát vagy más édességet is. A 32 hetes fogyókúra félidejében mindkét csoport tagjai személyenként átlagosan 15 kilogrammal nyomtak kevesebbet, mint induláskor, ám a következő 16 hétben az első csoport tagjai átlagosan 10 kilót visszaszedtek, míg a csokitortás csoport tagjai további 7 kilót adtak le. A tanulmány teljes ideje alatt a 600 kalóriás reggelit evő résztvevők átlagosan 18 kilóval többet fogytak, mint a 300 kalóriás, szénhidrátszegény reggelivel napot indító társaik, miközben a napi energiabevitel mindkét csoportban ugyanannyi volt: férfiaknak 1600, nőknek 1400 kalória.

A csokoládéfogyasztás jótékony hatását tekintve nem a mennyiségen, hanem a rendszerességen van a hangsúly

A csokoládénak azonban az édességek között is kitüntetett szerepe van: az Archives of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint magas kalóriatartalma ellenére olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek inkább a súlyvesztésnek, mintsem a zsírszintézisnek kedveznek. Ezt egy 1000 ember bevonásával zajlott vizsgálattal támasztják alá, ahol azok, akik hetente több alkalommal fogyasztottak csokoládét, átlagosan vékonyabbak voltak, és alacsonyabb volt a testtömegindexük (BMI), mint azoknak, akik csak alkalmanként engedtek a csábításnak. (A szeptemberben bevezetett chipsadó a csoki árára is hatással volt.)

A tanulmány rávilágított: a csokoládéfogyasztás jótékony hatását tekintve nem a mennyiségen, hanem a rendszerességen van a hangsúly. Nem csupán a bevitt kalóriák mennyisége, hanem az összetétele is jelentősen befolyásolja, hogy végül milyen hatással lesz az ember súlyára.

Nem ez az első tudományos vizsgálat, amely egészségügyi szempontból a csokoládé jótékony hatását sugallja. Más tanulmányok szerint a szívre hathat előnyösen. Bizonyos típusú csokoládék fogyasztását pedig összefüggésbe hozták már a vérnyomás, az inzulinérzékenység és a koleszterinszint kapcsán jelentkező kedvező változásokkal. Különösen az étcsokoládé tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek segítenek felszabadítani az ártalmas szabadgyököket, azokat a labilis molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket. A tanulmány szerint a katekin nevű antioxidánsok segíthetik a sovány izomtömeg épülését és a súlyvesztést - legalábbis rágcsálókkal készített vizsgálatok erre engednek következtetni. A végső bizonyítékok megszerzéséig azonban nem árt mértéktartónak lenni, mivel az édesség gyakran túl sok cukrot és zsírt tartalmaz.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo