A reggel a legjobb időszak arra, hogy édességet fogyasszunk - ebben egyetértenek a kutatók. Így ugyanis a napi természetes mozgás során lehetőségünk van ledolgozni a kalóriákat, és energiát is gyűjtünk a teendők elvégzésére. Kutatások szerint viszont akár a fogyásban is segíthet, ha egy teljes reggeli részeként csokitortával kezdjük a napot - adta hírül az MTI a brit The Daily Telegraph című napilap online kiadása nyomán.
Klinikailag elhízottnak számító önkéntesek egyik csoportja a Tel-avivi Egyetem kutatása keretében alacsony szénhidráttartalmú étrendet követett, amelyben a reggeli 300 kalóriás volt, míg a másik csoport 600 kalóriás, kiegyensúlyozott, teljes reggelivel indíthatta a napot. Ez utóbbi étrend reggelije tartalmazott csokitortát vagy más édességet is. A 32 hetes fogyókúra félidejében mindkét csoport tagjai személyenként átlagosan 15 kilogrammal nyomtak kevesebbet, mint induláskor, ám a következő 16 hétben az első csoport tagjai átlagosan 10 kilót visszaszedtek, míg a csokitortás csoport tagjai további 7 kilót adtak le. A tanulmány teljes ideje alatt a 600 kalóriás reggelit evő résztvevők átlagosan 18 kilóval többet fogytak, mint a 300 kalóriás, szénhidrátszegény reggelivel napot indító társaik, miközben a napi energiabevitel mindkét csoportban ugyanannyi volt: férfiaknak 1600, nőknek 1400 kalória.
A csokoládénak azonban az édességek között is kitüntetett szerepe van: az Archives of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint magas kalóriatartalma ellenére olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek inkább a súlyvesztésnek, mintsem a zsírszintézisnek kedveznek. Ezt egy 1000 ember bevonásával zajlott vizsgálattal támasztják alá, ahol azok, akik hetente több alkalommal fogyasztottak csokoládét, átlagosan vékonyabbak voltak, és alacsonyabb volt a testtömegindexük (BMI), mint azoknak, akik csak alkalmanként engedtek a csábításnak. (A szeptemberben bevezetett chipsadó a csoki árára is hatással volt.)
A tanulmány rávilágított: a csokoládéfogyasztás jótékony hatását tekintve nem a mennyiségen, hanem a rendszerességen van a hangsúly. Nem csupán a bevitt kalóriák mennyisége, hanem az összetétele is jelentősen befolyásolja, hogy végül milyen hatással lesz az ember súlyára.
Nem ez az első tudományos vizsgálat, amely egészségügyi szempontból a csokoládé jótékony hatását sugallja. Más tanulmányok szerint a szívre hathat előnyösen. Bizonyos típusú csokoládék fogyasztását pedig összefüggésbe hozták már a vérnyomás, az inzulinérzékenység és a koleszterinszint kapcsán jelentkező kedvező változásokkal. Különösen az étcsokoládé tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek segítenek felszabadítani az ártalmas szabadgyököket, azokat a labilis molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket. A tanulmány szerint a katekin nevű antioxidánsok segíthetik a sovány izomtömeg épülését és a súlyvesztést - legalábbis rágcsálókkal készített vizsgálatok erre engednek következtetni. A végső bizonyítékok megszerzéséig azonban nem árt mértéktartónak lenni, mivel az édesség gyakran túl sok cukrot és zsírt tartalmaz.