hirdetés

Buli, szordínóval

A céges bulik a többség számára kellemetlen kötelezettséget jelentenek, pedig akár jól is érezhetnénk magunkat, és még értelme is lehet az összejöveteleknek. Persze ahhoz, hogy ne kelljen megbánnunk valamit, nem árt, ha tudunk különbséget tenni a privát bulin és a céges összejövetelen elvárt viselkedés között.
hirdetés

Kép:fotolia

Hol?

Vezetőként az első lépés a megfelelő helyszín kitalálása. Megoszlanak a vélemények, hogy az iroda vagy a külső helyszín a jobb választás. A „semleges terület” segíthet a feloldódásban, és különlegesebbé teszi az alkalmat, viszont mindenképpen többe kerül, és azzal is számolni kell, hogy ezt esetleg a kollégák pluszkötelességként élik meg („Jaj, még ide is el kell menni!”)

Előre el kell dönteni, hogy mennyire kötetlen vagy inkább protokolláris eseményt tervezünk, lesz-e étel is, vagy csak rágcsálnivalók. Ez azt is meghatározza, hogy milyen típusú programok jöhetnek számításba.

Mit?

Ha megvan a helyszín, és eldöntöttük azt is, hogy mennyire lesz elegáns az esemény, nem árt gondoskodni némi szórakoztató programról sem. A megszokott opciók között szerepel – a pénztárca vastagságától függően – egy jól vagy kevésbé ismert zenekar, zenész fellépése, illetve manapság népszerűek a „stand up” komédiások műsorai. De ezeknél sokkal kreatívabb, hatékonyabb csapatépítő és nem utolsósorban kevésbé költséges, ha játékokkal, vetélkedőkkel töltjük az időt!

Mindenképpen csapatban játszható játékokban gondolkodjunk. Jöhet minden, ami díjazza az együttműködést. Ez egyrészt kiváló témát ad a játékosoknak, másrészt elkerülhetővé teszi, hogy valaki rosszul érezze magát, csak mert rosszabbul szerepelt a többieknél. Fontos viszont, hogy a választott játékok ne legyenek túlságosan intimek, például ne a fizikai kontaktusra helyezzék a hangsúlyt. Érdemes olyasmiben gondolkodni, amiben egyenlő esélyekkel indul mindkét nem és minden korosztály. A kvízjátékok például kiválóan alkalmasak, és nem is kell magunknak kitalálni a kérdéseket – szolgáltatásként is rendelhetünk „kocsmakvízt”.

Már itthon is több cég kínál tematikus partikat. Ez afféle jelmezbál, ahol a szervezők gondoskodnak a megfelelő öltözetektől és helyszíntől kezdve a tematikához illő ételekig és programokig mindenről. Itt, amellett, hogy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia a szervezőnek, az is megfontolandó, hogy a kollégák mennyire nyitottak az extrém szórakozásra.A legjobb megoldás az, ha kikérjük a véleményüket!

Öltözködés

Hiába partiról van szó, nem szerencsés túl laza vagy szexis öltözéket viselni. A tökéletes outfit elegáns és visszafogott. Természetesen az is számít, hogy milyen időpontban tartják az eseményt. Ha csak egy munka utáni rövid összejövetelről van szó, nem kell feltétlenül átváltani az egész nap viselt ruhát. Ha viszont külső helyszínen, külön megszervezett ünneplést tervezünk, annak már illik öltözettel is megadni a módját. Ha ráadásul esti fogadást szervez a cég, még elegánsabb ruha lehet az elvárás.

Beszélgetni – de miről?

A céges bulikkal az a baj, hogy egyszerre kellene lazának és oldottnak lenni, de pontosan érezni azokat a határokat, amelyeket be kell tartani, hogy másnap is emelt fővel léphessünk az irodába.

A legalapvetőbb tudnivaló, hogy hiába beszélget a főnök kötetlenül beosztottaival, ez nem jelenti azt, hogy barátok lesznek. Nem célszerű átlépni az egyébként kemény munkával meghúzott főnök–beosztott viszony határait, mert annál nehezebb lesz visszaállni a normál kerékvágásba másnap – vagy az ünnepek után.

A céges partik kiváló lehetőséget teremtenek a nyílt beszélgetésre, arra, hogy többet megtudjunk a kollégák családjáról, a mindennapi beszédtémákban elfoglalt álláspontjukról, véleményükről, ízlésükről. Ez nemcsak kellemes, de hasznos is, mivel egymás megismerése nagymértékben csökkentheti a belső feszültségeket, és növelheti a hatékonyságot a munkában. Akit az ember ismer, azt jobban megérti, hibáit könnyebben elfogadja. Habár szóba kerülhetnek magánéleti témák – a gyerekek, az ünnepek környékén az, hogy ki mivel tölti a szabadnapokat – a túlzott bizalmaskodás ilyen helyzetben is tilos, ahogy a pletykálkodás is! Mindezek után nem tűnik könnyűnek, de munkahelyi témákról sem illik beszélni ilyenkor. Persze nehéz a kollégákkal kerülni, de amennyire lehetséges, próbáljuk meg.

Étel, ital

Vezetőként mindenképpen el kell kerülni azt, hogy a kollégák úgy érezzék, mintha a fogukat húznák, amiért etetjük-itatjuk őket. Munkavállalóként pedig attól kell tartózkodni, hogy esetleg olyan érzést keltsünk a vezetőségben, hogy pazarolunk étellel, itallal, mivel nem magunknak kell végül „állni a cehhet”.  Természetesen semmi jóról nem kell lemondani, de munkahelyi közegben mindenképpen tartani kell a mértéket. Különösen az ital esetében fontos, hogy komolyságunkat és méltóságunkat megőrizve vészeljük át az ilyen alkalmakat.

Ha mégsem sikerül mértékletesen italozni, a legkisebb rossz, ami történhet, hogy az alkohol okozta őszinteségi roham következtében a kelleténél több szépet – vagy épp otrombaságot – mondunk a kollégánknak. Hogy mi minden történhet még, az ital mennyiségének és töménységének növekedésével egyenesen arányosan, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk. A botrányos és mulatságos lehetőségeket számos film is bemutatja, de ez pontosan az a dolog, ami jobb, ha csak másokkal történik meg…

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo