Minden gólja 53 milliót ér: így szórja a pénzét Ronaldo

Ronaldo a földkerekség legjobban fizetett sportolója. A Real Madridnál éves fizetése több tízmillió dollárra rúg, a különféle márkákkal kötött reklámszerződéseiből is dől a pénz. Nem csoda, hogy méregdrága viaszfigurát készíttetett magáról, mely villája előszobájában áll.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A portugál születésű, Madridban és New Yorkban élő Cristiano Ronaldo az elmúlt 12 hónapban 88 millió dollárt keresett – állítja a Business Insider a Forbes adataira hivatkozva. Ezzel a világ legjobban fizetett sportolójává küzdött fel magát. Ronaldo annak köszönheti ezt a státuszt, hogy a bokszoló Floyd Mayweather visszavonult, és Tiger Woods képtelen jól játszani a sérülései miatt. A csapatjátékokban szereplő sportolók egyébként ritkán szerzik meg a legjobban kereső sportoló címet a Forbes listáján. Utoljára 1990-ben sikerült ez Michael Jordannak. Rendszerint a szólóban versenyző sportolóknak áll a világ - és a legzsírosabb reklámszerződések.

Keresményének közel egyharmada (32 millió) a világmárkákkal kötött reklámszerződéseiből jön. Az ő arca népszerűsíti a Nike cipőit és a Tag Heuer órákat is. Csak a Nike szerződés 13 millió dollárral tette gazdagabbá. De reklámozza még a KFC, a Castrol, a Samsung és a Herbalife termékeit is. Ezeknek az ügyleteknek köszönhetően méregdrága cuccokat visel a testén. Látták már 160 ezer dollárt érő Jacob and Co. karórát viselni. Na persze, mivel ezt a céget is reklámozza.

Egyre több a szupergazdag, és egyre gazdagabb
Csaknem kétszer akkora a vagyonuk, mint az USA éves GDP-je, és ez a vagyon egyre nő. Ráadásul egyre többen is vannak, ők a szupergazdagok, akiket még a válság is csak gazdagabbá tett.
Labdarúgói fizetése a jutalmakkal (bónuszokkal) együtt évi 50 millió dollár (ami 13,96 milliárd forintnak felel meg). Ha otthagyja a Real Madridot egy rivális klubért, annak a csapatnak, mely átveszi őt, 1 milliárd(!) dollárt kell fizetnie a Real Madridnak. (Na, ezt inkább nem is számítjuk át magyar forintra!) Januárban és márciusban a brit sajtó –élükön a The Sunnal és a The Daily Maillel – már megszellőztette, hogy Ronaldo célozgatott rá nyilvánosan, legszívesebben otthagyná a Real Madridot, már idén nyáron.

Jól megdolgozott ezért a jövedelemért. Mióta 2009-ben elszegődött a csapathoz, 260 gólt lőtt. Vagyis minden egyes gólja 192 307 dollárt ért. Több mint 53 millió forintot.

Ronaldo imád jól öltözni. Modellkedett már Armaninak – alsóneműben, nyilván nem két fillérért – és van egy alsónemű-kollekciója, amit Richard Chai divattervező forgalmaz. Ő maga is márka lett. CR7 néven dobott piacra ruhákat, van parfümje, fülhallgatója és szállodája is, amelyek mind az ő nevével futnak.

Mire költi hát az összerugdosott, összególozott, összemodellkedett pénzét Ronaldo?

Drága autók

Nagy szenvedélye az autógyűjtés. Persze a legtutibb, legmenőbb sportkocsikat vásárolgatja össze. Luxusélete mindennapjaiban egy Lamborghini Aventadorral furikázik, ami 300 ezer dollárba kerül (83,798 millió forint). De van Maseratija, Porschéja, Bentleyje, Mercedese és egy sor más kocsija is. Nem mindig bánik óvatosan és körültekintően a kocsijaival. 2009-ben összetört egy 320 ezer dolláros Ferrarit Manchesterben, amikor még a Manchaster Unitednál játszott.

Luxusvillák

7,1 millió dollárért vásárolt villát La Fincában, ami egy exkluzív villanegyed Madridban. Ronaldo betekintést engedett a rajongóknak a házába. Végigkalauzolt otthonán egy filmes stábot – némileg együgyű narrációval, amiben egyes szám harmadik személyben beszél magáról - amikor az udvaron a kapura mutat, ahol focizni szokott, azt mondja: "Itt játszik Ronaldo." Állítólag 29 ezer dollárt (azaz 8,1 millió forintnak megfelelő pénzt) költött arra, hogy vityillójában viaszfigurát állíttatott fel magáról. A rá megszólalásig hasonlító alak az előszobában áll. Talán mert megirigyelte azt a Ronaldo-figurát, ami a Madame Tussaud múzeumban van kiállítva. 2015-ben Ronaldo 18,5 millió dollártért vásárolt lakást a Trump Towers-ben New Yorkban.

Jótékonyság

Cristiano Ronaldo szeret adakozni is. 165 ezer dollárt adományozott egy portugáliai rákközpontban és 83 ezer dollárt fizetett ki egy 10 éves rajongója agyműtétjéért.

Íme, a legjobban kereső sportolók listája (Forbes)
 • Cristiano Ronaldo (foci) $88 M
 • Lionel Messi (foci) $81,4 M
 • LeBron James (kosárlabda) $77,2 M
 • Roger Federer (tenisz) $67,8 M
 • Kevin Durant (kosárlabda) $56,2 M (£38.7m)
 • Novak Djokovic (tenisz) $55,8 M
 • Cam Newton (amerikai foci) $53,1 M
 • Phil Mickelson (golf) $52, 9 M
 • Jordan Spieth (golf) $52,8 M
 • Kobe Bryant (kosárlabda) $50 M
 • Lewis Hamilton (Forma–1) $46 M
A CNN az UEFA-kupa mérkőzéseinek kezdetekor azt a kérdést tette fel, hogy az Európa-bajnokság Ronaldo utolsó esélye? A cikk felvázolta, milyen profi, és mennyire komolyan veszi a munkáját Ronaldo. Amikor hajnali háromkor a csapat hazatér a szálláshelyére, míg a többi játékos aludni megy, Ronaldo rendszerint jéghideg fürdőt vesz.

Sportolói eredményeit mindenki elismeri – írja a CNN –, ám állítólagos arroganciáját és rongyrázását nem mindenki nézi jó szemmel. Megerősítve a közhelyet, hogy minden világsztár egy kicsit(?) narcisztikus, amikor a The Guardian megkérdezte tőle, miért olyan sok az irigye, szemrebbenés nélkül azt válaszolta, mert "gazdag" és "jóképű". Azt sem mindenki szereti, hogy állandóan letépi magáról az ingét, vagy felhajtja a nyakáig a győzelem pillanataiban, a gólrúgás utáni diadalmámorban, hogy aztán felsőtestének fotói elárasszák a netet. Kritikusai szerint abban is kitűnik a többi sztársportoló közül, hogy ő van a leginkább oda magáért. (Ha valóban igaz, hogy otthona előszobájában viaszfigura áll róla, az csak erősíti e vélekedést.)

A CNN elemzője úgy látja, a 2016-os Európa-bajnokság a 31 éves játékos utolsó nagy lehetősége, hogy új fontos trófeát szerezzen magának. Elvégre 13 éve van az élvonalban. (2003 augusztusában jött neki az áttörés: 17 millió dollárért igazolta le a Manchaster United.) Két év múlva, 2018-ban a világbajnokságon már 33 éves lesz. De elemzők szerint ő nem a klasszikus eset, és biztosan 35-36 éves koráig is játszani fog, apait-anyait beleadva. E hónapban költözik új helyre a Cristiano Ronaldo Múzeum Madeira szigetén, ahol Ronaldo született. Ugyanis az épületben nincs már elegendő hely, hogy az összes díját kiállítsák. Az intézmény évente 200 ezer látogatót vonz.

Ők is lent kezdték: híresek és gazdagok első állásai
Nem minden milliomos és milliárdos születik gazdag családba. Kamaszként a szünidőben azok is el-elszegődtek valamilyen idényjellegű munkára, vagy dolgoztak az egyetem alatt, akik ma már dúskálnak. Nem találná ki, melyik mogul és politikus milyen szerény, sőt hajmeresztő vagy nevetséges helyeken kezdte pályafutását.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo