A klímaváltozást érezzük, az összeesküvéseket meg szeretjük

A klímaváltozást a bőrünkön érezzük, és aggódunk az emberiség sorsa miatt, az összeesküvés-elméletek pedig mindig érdekesek – derült ki a Filter.hu látogatói által indított legnépszerűbb gyűjtőoldalakat böngészve.

A klímaváltozással illetve az összeesküvés-elméletekkel, azaz konteókkal foglalkozik a két legnépszerűbb gyűjtőoldal a Filter.hu-n. A globális felmelegedésről oldalt készítő felhasználó nem hisz abban, hogy az emberek attitűdje és viselkedése érdemben megváltozik, de szerinte a technológia fejlődése még talán meg tudja menteni az emberiséget. A Pew Research Center nemzetközi kutatása szerint – többek közt Németország, Anglia vagy Kanada mellett – Magyarországon is a legtöbben (a válaszadók 66%-a) a globális felmelegedést tartják a legnagyobb jelenkori fenyegetésnek.

Kép: Pixabay

A gyűjtőoldalon is sorakoznak a melegrekordok sorozatos megdőléséről és a szélsőséges időjárás okozta károkról szóló hírek. A változásnak a gazdasági gondok mellett egészségügyi hatásai is vannak: a nagy meleg megterheli a szervezetet, és egy-egy hőhullám haláleseteket is okoz, illetve az olyan trópusi betegségek, mint a malária vagy a nyugat-nílusi láz is elérhetik Magyarországot. A különböző fajok – például a méhek, a rovarok vagy a krumpli – eltűnésének is végzetes következményei lehetnek, de az invazív fajok megerősödése is sokszor a globális felmelegedésre vezethető vissza – az annyira gyűlölt poloskainváziót is jórészt ennek köszönhetjük.

Rovarapokalipszis: az ő pusztulásuk a mi végzetünk
Évi 2,5 százalékkal csökkent a rovarok létszáma a Földön, vagyis kétszer gyorsabban, mint a gerinceseké és nyolcszor gyorsabban, mint az emlősöké. Néhány évtizeden belül a rovarfajok 40 százaléka is eltűnhet, ha nem lassul a jelenlegi kihalás. Már nemcsak a mezőgazdasági termelés alá vont területeken figyelhető meg a tömeges pusztulás.
Az oldal a klímaváltozás negatív hatásait taglaló hírek mellett külön csoportosítja a globális felmelegedés elleni harc pozitív fejleményeit. Így reményt adhatnak a technológiai fejlődés és a tudomány által – például a Föld lehűtésére vagy a Nap fényének tompítására – kínált megoldások. Nem kell egyedül a tudományban bíznunk: tudatosabb vásárlással, közlekedéssel, étkezéssel magunk is tehetünk szénlábnyomunk csökkentéséért, a klímaváltozás mérsékléséért.

És az összeesküvések

A másik örökzöld téma az emberiség történelmén végighúzódó összeesküvések. Magyarországon a különböző kutatások szerint az emberek negyede-harmada hisz az általában tipikusan konteónak minősített elméletekben – például abban, hogy repülőgépekből szándékosan permetezik az embereket, vagy abban, hogy a hatalom eltitkolja a védőoltások káros következményeit. Háttérhatalom, világkormány, titkos társaságok, titkos csoportok, kémek, szervezetek – a Filter.hu olvasója által összeállított gyűjtőoldal cikkei talán segítenek kihámozni az igazságot, és abban is, hogy ne kezeljünk mindent cáfolhatatlan tényként csak azért, mert valaki leírta.

Az olvasókat az egyik leginkább érdeklő korszak a második világháború, illetve az azt követő hidegháború, így a gyűjtőoldalon az ehhez kapcsolódó cikkek különösen népszerűek. Adolf Hitler jobbkezéről, Rudolf Hessről elterjedt, hogy a nürnbergi per után valójában egy dublőr ült a helyén a spandaui börtönben. Ezt a konteót most egy DNS-vizsgálat cáfolta. Az oldalról az is kiderül, hogyan vadászott az izraeli titkosszolgálat, a Moszad évtizedeken át Josef Mengelére, és az is, miért úszhatta meg a náci háborús bűnös. Azért, mert ügyesen bujkált, vagy azért, mert a Moszad valójában el sem akarta kapni? Szintén olvasott cikk volt a CIA James Bondot megszégyenítő hidegháborús kütyüiről szóló összeállítás, a lőfegyverként használható zseblámpától, pipától és rúzstól kezdve a fenékbe rejthető túlélőkészletig. Különösen népszerűek azok az összeesküvés-elméletek, amelyek arról szólnak, hogy sosem jártak űrhajósok a Holdon, de a szovjet űrkutatás is kínál bizarr elméleteket, amelyek akár igazak is lehetnek: például arról, hogy valójában nem Jurij Gagarin volt az első űrutazó, hanem olyan kozmonauták, akik már nem tudtak útjukról beszámolni.

Már a háttérhatalom sem a régi
Ma ültek össze a világ gazdasági, és politikai irányítói a svájci Davosban. A valamikor egységes „háttérhatalom” azonban most már olyannyira megosztott, hogy az gyakran az együttműködés rovására megy. És ez nagyobb probléma, mint gondolnánk, mert a korábbi gondokat nem sikerült megoldani, de egyre újabbak jönnek.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo